10 trikova koje valja znati

Savjeti za rješavanje svih "problema" s avokadom!

Donosimo nekoliko zanimljivih, brzih i praktičnih trikova koji će ti pomoći da avokado iskoristiš na najbolji mogući način!
Lifestyle / Hrana | 19. 08. 2021. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avokado je mnogima jedno od omiljenih voća, a jedemo ga na bezbroj različitih načina. Međutim, često se mučimo s prepoznavanjem zrelosti i skladištenjem ove egzotične voćke. Donosimo nekoliko zanimljivih, brzih i praktičnih trikova koji će ti pomoći da avokado iskoristiš na najbolji mogući način!

1. Avokado premaži limunovim sokom i zamrzni

Za savršeno zreli avokado tijekom cijele godine, polovice avokada premaži limunovim sokom, a zatim ih zamrzni. Sve što trebaš napraviti jest prepoloviti avokado, odstraniti košticu i premazati ga limunovim sokom. Pripremljeni avokado stavi na papir za pečenje, a zatim u zamrzivač. Kad se stvrdne, polovice avokada možeš spremiti u plastičnu vrećicu i odmrznuti ih kad god poželiš.

2. Zamrzni pasirani avokado u kalupu za led

Pasirani avokado možeš zamrznuti u kalupima za led, a kocke avokada poslužit će ti kao odlična baza za različite smoothieje. U blenderu izmiksaj avokado i limunov sok, smjesu stavi u kalup za led i zamrzni. Tako ćeš uvijek imate odvojenu malu količinu avokada za jutarnji smoothie.

3. Brzo dozrijevanje u pećnici

Znamo, ne postoji ništa gore od tvrdog avokada u trenutcima kad baš zaželiš napraviti guacamole. No, postoji brzo rješenje! Jesi li znala da avokado može vrlo brzo dozreti u pećnici? Čvrsto zamotaj cijeli avokado u foliju i peci ga u pećnici na 100 stupnjeva 10 minuta. Avokado neće biti u potpunosti zreo, ali će zasigurno biti mekši i spreman za pripremu jela.

4. Za dulju svježinu, koristi crveni luk

Nakon što si izrezala avokado na komade, spremi ga u nepropusnu posudu s narezanim crvenim lukom! Na taj način avokado neće oksidirati. Luk proizvodi sumporne plinove koji zaustavljaju oksidaciju avokada. Ne brini, miris luka neće utjecati na okus avokada.

5. Dozrijevanje u vrećici s drugim voćem

Avokado spremi u plastičnu vrećicu s jabukama ili bananama kako bi brže sazrio. Naime, banane i jabuke sadrže puno plina etilena koji prirodno ubrzava proces zrenja u različitom voću i povrću.

6. Spriječi oksidaciju maslinovim uljem

Još jedan način da spriječiš oksidaciju i tamnu boju jest da prepolovljeni avokado premažeš maslinovim uljem. Tanak sloj maslinovog ulja stvorit će zaštitni sloj i smanjiti oksidaciju

7. Stabljika otkriva je li avokado dovoljno zreo

Provjeri stanje ispod stabljike avokada da vidiš koliko je sazrio. Ako je dio ispod stabljike svijetlo zelene boje, plod je savršeno zreo i spreman za jelo. Ako je ispod stabljike smeđa boja, avokado je vrlo vjerojatno prezreo i pomalo smeđ.

8. Avokado koristi kao zamjenu za maslac

Želiš pripremiti omiljeni kolač, a ponestalo ti je maslaca? Ili jednostavno želiš isprobati zdraviju verziju slastica? Zamijeni maslac ili ulje avokadom u pripremi tijesta za brownieje, muffine i druge kolače. Rezultat će biti odličan!

9. Dodaj kiselo vrhnje ili majonezu u guacamole za najkremastiji umak!

Majoneza i kiselo vrhnje čine guacamole još kremastijim i ukusnijim!

10. Jaja u avokadu

Jestive "zdjelice" puno su zanimljivije od keramičkih (a i ne trebaš ih prati). Sve što trebaš učiniti jest prepoloviti avokado, izdubiti malo mesa avokada i razbiti jaje u svaku polovicu. Pripremljeni avokado peci na temperaturi od 220 stupnjeva oko 20 minuta. Dobar tek!

 

Kopirati
Drag cursor here to close