13.000 komada

Sarajevo: Oboren Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinki

Postojeći rekord oboren je 25. veljače 2017. godine u Moskvi gdje je servirano 12.716 palačinaka.
Lifestyle / Hrana | 26. 10. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinaka oboren je na platou Centra Skenderija u Sarajevu gdje je napravljeno više od 13.000 palačinki, nadmašivši time dosadašnji rekord Rusije. 

''Ovo je dokaz da kada smo zajedno i kada smo udruženi možemo pobijediti i Rusiju'', kazao je novinarima predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić. 

Nakon što istekne vrijeme od osam sati, koliko je planirano za obaranje rekorda, palačinke će biti podijeljene posjetiteljima, ali i građanima u stanju potrebe i migrantima. 

Hodžić je zahvalio svima koji su bili dio tima, posebno gostima iz država regije koji su došli dati podršku. 

Foto: PR / Oboren Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinki

Jedan od sudaca bio je i Haris Mujezinović koji je novinarima potvrdio da je broj serviranih palačinki prešao 13.000 te da brojanje još traje. 

''Nije bilo nikakvih problema. Prezadovoljan sam i sretan što sam bio dio ekipe, ovo je odlična poruka i promocija Sarajeva i BiH'', rekao je Mujezinović. 

Postojeći rekord oboren je 25. veljače 2017. godine u Moskvi gdje je servirano 12.716 palačinaka. 

Osim bh. i kuhara iz regije, palačinke su pravili učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" Goražde, Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo, a u organizaciji su sudjelovali i članovi Kluba ljubitelja palačinaka. 

Foto: PR / Oboren Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinki

U pravljenju palačinki sudjelovalo je 60 kuhara i 80 učenika. 

Događaj je održan u okviru Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističkog festivala "Sarajevski festival turizma". 

Kopirati
Drag cursor here to close