Educiranje o zdravlju

Samo 20 posto djece konzumira preporučenih pet obroka

Naime, samo 20,7% učenika dnevno konzumira preporučenih 5 obroka, a izražen je problem kod odabira namirnica jer djeca najčešće posežu za slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i brzom hranom.
Lifestyle / Hrana | 23. 07. 2019. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedma sezona projekta Zdravo! koji kompanija Nestlé realizira u partnerstvu s Atletskim savezom BiH uspješno je privedena kraju.

O važnostima pravilne ishrane i značaju fizičke aktivnosti educirano je 2.600 učenika iz 34 osnovne škole širom Bosne i Hercegovine.

 Analize anketnih listića, urađene prije i nakon edukacije, pokazuju da su učenici svoje znanje unaprijedili za 25,8%. Za to su, svakako, zaslužni i profesori tjelesnog odgoja koji s djecom predano rade, a koji na početku projekta prođu obuke sa stručnjacima u cilju usvajanja najnovijih znanja i metoda u radu s djecom.

Projekt je dio inicijative 'Nestlé za zdraviju djecu' kojom se naša kompanija, kao najveća prehrambena kompanija na svijetu,  obavezala da će do 2030. godine, na globalnoj razini, pomoći da 50 milijuna djece vodi zdraviji život.

Foto: PR / Projekt Zdravo

Dakle, to je utkano u naše poslovanje, posvećeni smo promoviranju značaja da djeca jedu zdravije namirnice i da budu aktivna. Drago mi je da smo u prilici svake godine kroz projekt educirati djecu iz Bosne i Hercegovine i ukazati im da biraju zdraviji životni stil.

Do sada je educirano12.500, a u projekt je tijekom minulih godina uloženo 400.000 KM, poručila je Irena Kurtanjek, menadžerica korporativnih komunikacija.

Na osnovu dobivenih podataka zaključujemo da su područja prehrambenih navika, tjelesne (ne)aktivnosti i svijesti o svom tijelu ona u kojima su utvrđeni brojni problemi te odstupanja od stručnih preporuka.

Naime, samo 20,7% učenika dnevno konzumira preporučenih 5 obroka, a izražen je problem kod odabira namirnica jer djeca najčešće posežu za slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i brzom hranom.

“Shema tanjura pravilne prehrane vrlo je jednostavna, stoga preporučujem roditeljima i djeci da je slijede. Uravnotežen obrok, dovoljan unos tekućine te voća i povrća, ključni su za pravilan razvoj djece. Važno je naučiti djecu da je voda  najpoželjnije piće za gašenje žeđi, ali I da je zlatno pravilo da dnevno u organizam trebaju unijeti pet porcija voća i povrća,” poručila je Koraljka Novina-Brkić, regionalna nutricionistica kompanije Nestlé.

Najbolje rezultate u znanju ove godine ostvarili su učenici iz osnovne škole O.Š. Dositej Obradović iz Prijedora. Dodijeljene su i nagrade za sport, O.Š. Sokolac koja je ostvarila najbolje rezultate u Nestlé školskoj atletskoj ligi, dok su najbolji sportski pojedinci Almina Rašić iz Banja Luke i Luka Ćurković iz Čitluka.

''Zabrinjavaju podaci da je 12,8% učenika tjelesno aktivno jedan dan tjedno, 6,7% ne prakticira niti jedan vid tjelesne aktivnosti, dok 24,8% učenika smatra kako ima problema s povišenom tjelesnom masom. Na dijeti je 10,1% učenika što je posebno važan podatak jer se dijetalne procedure ne smiju koristiti na svoju ruku, naročito u ovom uzrastu'', naglasio je Nebojša Matijević, predstavnik Atletskog saveza BiH.

Nagrada za najbolji kreativni rad ove godine pripala je O.Š. Sjenjak iz Tuzle. Zdravo! je tijekom minulih godina imao podršku i uspješnih bh. sportaša Amela Tuke, Nebojše Golića i Amela Mekića, kao i Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH te Ministarstva prosvjete i kulture RS. Evaluiranje anketnih listića učenika radio je doc.dr. Erol Kovačević, s Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta u Sarajevu u saradnji s Udruženjem ''Sport i zdravlje''.

Kopirati
Drag cursor here to close