Umjereno

S ovim povrćem nije preporučljivo pretjerivati u dječjoj prehrani

Kad je u pitanju zdrava prehrana djece, roditelji najčešće smatraju kako su to veće količine svježeg voća i povrća te kako treba izbjegavati slatkiše i grickalice. Ipak, ne treba pretjerivati ni s čime
Lifestyle / Hrana | 23. 07. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno već znate da djeca moraju jesti puno voća i povrća, ali ne treba pretjerivati ni s čime, a korisnost neke namirnice često ovisi i o dobu dana

Kad je u pitanju zdrava prehrana djece, roditelji najčešće smatraju kako su to veće količine svježeg voća i povrća te kako treba izbjegavati slatkiše i grickalice. Ipak, ne treba pretjerivati ni s čime, a korisnost neke namirnice često ovisi i o dobu dana.  "Grožđice su odlična zamjena za slatkiše, no ipak ih treba izbjegavati navečer zbog energije koja dolazi iz šećera", objašnjava nutricionistica za missmama Mirna Trumbetaš.

Kao i ostalo sušeno voće, sadrže velike količine šećera, zbog čega su djeca živahnija i teže će zaspati. Iz industrijskih slatkiša i voćnih sokova djeca dobivaju isključivo šećer, i to kroz umjetne zaslađivače koji stvaraju navike pa stalno žele još. No i previše mrkve može izazvati probleme, poput karotenemije. 

Karoten je molekula koja topi mast i prevelike količine se nakupljaju u vanjskom dijelu kože, a to rezultira narančastom bojom kože na dlanovima, tabanima, na području koljena i oko nosa.

Salicilati su tvari koje se nalaze u pojedinim vrstama povrća, poput brokule, boba i kiselih krastavaca. Za njih se vjeruje da mogu uzrokovati nemir i probleme s koncentracijom kod djece koja su inače sklona manjku koncentracije. To ne znači da brokulu treba izbaciti iz menija, no ne treba pretjerivati. Prema nekim istraživanjima, kelj je također namirnica s kojom ne treba pretjerivati jer prevelike količine mogu uzrokovati hipotireozu (usporen rad štitnjače).

"Točno je da neko zeleno povrće, poput kelja, sadrži goitrogen koji može usporiti rad štitnjače, no do toga dolazi kad ga se jede u vrlo velikim količinama koje teško da dijete može pojesti", govori Trumbetaš.

Špinat obiluje bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, no sadrži i velike količine oksalata, tvari koja pospješuje stvaranje bubrežnog kamenca, pa i s njim treba umjereno.  Previše naranča i rajčica može uzrokovati gastroezofagealni refluks. Stoga stručnjaci savjetuju ne više od dvije na dan. Problem može biti i previše kruha jer sadrži brojne umjetne dodatke. Česti je konzervans kalcij propionat koji može uzrokovati gastro-intestinalne infekcije, začepljenje nosa i nesanicu.


Kopirati
Drag cursor here to close