Ruska juha

Solanka protiv mamurluka

U toj svestranoj juhi, gotovo da nema čega nema – miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina… i ostalih ''tajnih sastojaka'' koji variraju od štednjaka do štednjaka.
Lifestyle / Hrana | 01. 02. 2021. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako bi netko mogao znati kakav dobar narodni lijek protiv mamurluka onda je to majčica Rusija. Umorni od burnih noći, Rusi dan poslije posežu za solankom – tradicionalnom juhom protiv mučnine, glavobolje i ostalih posljedica u neumjerenom uživanju u alkoholu.

U toj svestranoj juhi, gotovo da nema čega nema – miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina… i ostalih ''tajnih sastojaka'' koji variraju od štednjaka do štednjaka. Osim toga ruska juha, fino grije kad se spuste temperature

Upravo su rasol i kiseli krastavci okosnice tog kiselkastog specijaliteta na žlicu punog elektrolita i potrebne tekućine, nježnog prema napaćenom želucu i probavi.

Iako je Rusi obožavaju, pretpostavlja se da je kultna juha nastala davnih dana u Ukrajini – otprilike u 17. stoljeću, a ime duguje soli. Prošlost na stranu, isprobajte solanku ako vam se zalomi 'koja previše'. Najprije nasjeckajte sve sastojke, a potom se bacite na kuhanje. Ako ste mamurni, savjetuje se oprez prilikom baratanja nožem, piše Punkufer.

Recept za solanku:

700 ml vode
1 l mesnog temeljca
3 kisela krastavca
120 g maslina
1 veća mrkva
1/2 manje glavice celera
70 g rajčice
450 g šunke
1 luk
2 žlice maslaca
1 i ½ žlice brašna
60 ml tekućine od kiselih krastavaca
2 žlice kiselog vrhnja
kopar
peršin
1 i 1/2 žličice soli
papar
limun

Priprema:

1. Nasjeckajte kisele krastavce, masline, mrkvu, rajčice, šunku i luk.

2. U velikom loncu zagrijte vodu i temeljac pa kad proključa dodajte sjeckane krastavce te nakon nekoliko minuta, masline i šunku.

3. Na maslacu popržite luk pa ubacite mrkvu i celer. Kad omekšaju dodajte brašno i kratko pržite, miješajući. Dodajte rajčicu i tekućinu od krastavaca, promiješajte i ugasite vatru.

4. U lonac s juhom ubacite povrće pirjano na luku. Dodajte sol i papar pa kuhajte oko 10 minuta. Dodajte sjeckano začinsko bilje.

5. Poslužite juhu u tanjurima s ploškama limuna i prema želji, limunova soka, kiselim vrhnjem i začinskim biljem.

Savjet: Umjesto sjeckanih rajčica dodatati možete pire od rajčica ili koncentrat. Nemate li šunke, poslužit će i kobasice, a izbjegavate li meso iskoristite povrtni temeljac umjesto mesnog (i izostavite meso).

Kopirati
Drag cursor here to close