Uzgojite ih sami

Rotkvica: Zdrav i neizostavan sastojak svake salate

Rotkvice imaju blagotvoran učinak na probavni trakt, pomažu i kod vraćanja apetita.
Lifestyle / Hrana | 03. 06. 2018. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rotkvica je neizostavan sastojak proljetne salate, jedna od povrtnica vrlo jednostavna za uzgoj, u vrtu, na balkonu u malo većem pitaru, svejedno.

Radi se o jednogodišnjoj biljci, latinskog naziva Raphanussativus koja se uzgaja zbog zadebljalog podzemnog dijela, hipokotila na koji se nastavlja tanki korjenčić. Na nadzemnom dijelu stvara lisnu rozetu, sastavljenu od dlakavih, ovalnih listića, piše Maslina.slobodna.dalmacija.hr.

S obzirom na to da se jestivi dio razvija plitko u tlu, potrebno ju je sijati na dobro razrahljenim tlima, bogatim organskom tvari. Ipak, ne podnosi gnojidbu stajskim gnojem neposredno pred sjetvu, pa ju je potrebno sijati na površini gnojenoj prethodnih godina. Idealna je sjetva na površini na kojoj su prethodno uzgajane grahorice, koje u tlu ostavljaju dovoljne količine dušika za uzgoj rotkvice.

Tlo se obrađuje do 20-ak cm dubine, uz dodavanje kompleksnoga mineralnoga gnojiva, NPK formulacije 7-20-30. Najbolje raste pri temperaturi od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, dok na temperaturama ispod 5 stupnjeva zaustavlja rast.

Uzgoj je moguć sve do kasne jeseni, izuzev tijekom najtoplijeg dijela ljeta, kada joj zbog visokih temperatura opada kvaliteta ploda, koji postaje drvenast i ljutkast.

Sije se ili u redove uz razmak 15-20 cm, na dubini od oko 1 cm, ili omaške na gredici, nakon čega se sjeme blago ukopa grabljicama. Ako je posijana pregusto, nakon nicanja ju je potrebno prorijediti, kako bi se biljke mogle dobro razviti. Nakon sjetve, a i tijekom rasta redovito zalijevanje je nužno i ne smije se dopustiti da se tlo previše isuši.

Rotkvica je biljka vrlo kratke vegetacije, pa će već nakon 5-6 dana po sjetvi niknuti prve biljčice, a već nakon 30 dana moguće ju je brati za konzumaciju. Kako bi ste u ovom iznimno zdravom povrću uživali kroz nekoliko mjeseci, dobro je sjetvu obavljati periodički, svakih 10-ak dana.

Rotkvice imaju blagotvoran učinak na probavni trakt, pomažu i kod vraćanja apetita. Rotkvica je iznimno bogata vitaminima A, B skupine i C, a obiluje i željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.

Kopirati
Drag cursor here to close