Hit piće

Recept za 'vikinšku limunadu'

Hit-piće u kojem se sjevernjaci "ubijaju"
Lifestyle / Hrana | 27. 05. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicija medovine seže tisućljećima u prošlost nordijskih zemalja pa ne čudi što su se tijekom godina razvile bezbrojne varijacije na temu. Jedna od njih je sima, osvježavajuće piće koje se dobiva brzom fermentacijom limuna, tek toliko da postane pjenušavo. Osvježavajuća sima najčešće ima malen postotak alkohola (manje od jedan posto), ali produljenom fermentacijom može sadržavati i nešto više.

U 16. stoljeću sima je bila popularnija od piva, tada je sadržavala i više alkohola (čak 17 posto), a pili su je samo oni koji su si mogli priuštiti tada skupe sastojke. Trebalo je više od dva stoljeća da se piće bogataša spusti s trona u domove radničke klase. Do 18. stoljeća šećer dobiven od trske zamijenio je med, ali i on je također bio teže dostupan sve dok ga Europa nije počela dobivati od repe. Nakon što su Finci dobili šećernu rafineriju, više si je ljudi moglo priuštiti slatke luksuze poput sime, piše Punkufer.

Finski pokret za umjerenost, zbog kojeg je uvedena i zabrana alkohola između 1919. i 1932. godine također je pridonio popularnosti tradicionalnog pića, i to iz potrebe da se nađe bezalkoholna alternativa koja bi se točila na okupljanjima. Sima je bila popularna zbog cijene, ali i okusa koji podsjeća na pjenušavo vino, a s vremenom je postala i zaštitni znak prvomajske proljetne proslave (Vappu), kojom se obilježava kraj zime. Tada se ulični štandovi pune pićima, hranom i balonima, a Finci navlače vesele kostime, stavljaju na sebe perike i klaunske crvene nosove te uživaju u toplijim danima s prijateljima.

Fermentiranje sime uči se i u školama, a restorani je nude na svojim jelovnicima uz haringe, salatu od krumpira i slatka peciva. I velike pivovare pune i prodaju svoje verzije pića. Ni trend craft pića nije zaobišao simu koju proizvode mali pivari eksperimentirajući s novim okusima, poput smreke, krastavaca ili rabarbare. Finska fermentirana limunada jedno je od najlakših pića tog tipa koje možete pripremiti kod kuće.

Recept za simu:

4 litre vode
2 velika ili 3 mala organska limuna
½ žličice kvasca
20 grožđica
500 g smeđeg šećera
1 žlica običnog šećera

Priprema:

1. Zagrijte 2 litre vode i umiješajte smeđi šećer i limunov sok. Dodajte ostatak vode i pričekajte dok se temperatura tekućine ne zagrije na 37 Celzijevih stupnjeva pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Ostavite poklopljeno u loncu preko noći.

2. Grožđice i bijeli šećer podijelite u četiri-pet boca ili staklenki pa ulijte simu i zatvorite ih pa ostavite na sobnoj temperaturi dva-tri dana. Povremeno otvorite boce kako bi se otpustio pritisak. Jednom kad se grožđice dignu i počnu plutati u simi, piće je gotovo. Simu možete držati i vani, ali za svježijih dana fermentacija će biti nešto sporija.

Kopirati
Drag cursor here to close