Pinca

Recept za slatki kruh s čokoladom

Pomiješajte šećer s toplim mlijekom u mikseru. Isključite mikser pa preko tekućine stavite suhi kvasac. Ostavite da tako stoji oko 5 minuta.
Lifestyle / Hrana | 01. 04. 2021. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pinca ili slatkih kruh tradicionalna je poslastica koja se priprema za Uskrs. Uskrsni stol ove godine oplemenite pincom s komadićima čokolade i tako razveselite svoje ukućane...

Sastojci za čokoladnu pincu:

Za tijesto:
175 ml toplog mlijeka (40 do 45 Celzijevih stupnjeva)
100 grama šećera + 2 zasebne čajne žličice šećera
675 grama brašna
3 čajne žličice suhog kvasca
2 velika jaja
1 veći žumanjak
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
¾ čajne žličice soli
10 žlica maslaca
2-3 reda čokolade za kuhanje

Za premaz pince:
1 veliki žumanjak
1 žlica slatkog vrhnja

Priprema:
1. Pomiješajte šećer s toplim mlijekom u mikseru. Isključite mikser pa preko tekućine stavite suhi kvasac. Ostavite da tako stoji oko 5 minuta. (Ako se kvasac ne počne pjeniti, ponovite cijeli postupak jer se tijesto neće dobro dići), piše Punkufer.

2. U pjenastu mješavinu s kvascem dodajte 100 grama brašna, pa ga izmiksajte umjerenom brzinom. Potom dodajte cijela jaja, žumanjak, ekstrakt vanilije, sol i preostali šećer.

3. Smanjite brzinu miksera na najslabije pa postupno umiješajte ostatak brašna dok ne potrošite svu količinu.

4. Ponovo ubrzajte mikser pa ubacite omekšali maslac dok se svi sastojci ne sljube. Tijesto za slatki kruh trebalo bi biti ljepljivo i vrlo mekano.

5. Drvenom špatulom prebacite tijesto u posudu koju ste lagano nauljili, prekrijte ga plastičnom folijom pa pustite da se diže na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen. Za to će vam biti potrebno od 90 minuta do dva sata.

6. Ubacite nasjeckane komadiće čokolade u smjesu (ili sušenog voća po želji), pa ga ponovo lagano izmiksajte. Dodajte nešto brašna u smjesu, pa podijelite tijesto na tri jednaka dijela, i pustite da se diže još oko sat vremena.

7. Na vrhu dignutog tijesta napravite utore sa škarama. Prebacite ga na nauljeni lim za pečenje i trudite se dodirivati tijesto što je manje moguće kako ne biste uništili sve mjehuriće ugljikova dioksida nastale tijekom dizanja.

8. Premažite slatki kruh mješavinom jaja i vrhnja pa ga stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok vrh ne bude zlatan, a tijesto pečeno do kraja. Recept za tradicionalnu pincu pronađite ovdje.

Ohlađene pince s komadićima čokolade možete ukrasiti slatkim sirupom napravljenim od vode, šećera i nešto limuna ili običnom čokoladnom glazurom. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close