Jelo ne poznaje granice

Recept za gulaš koji će vas ugrijati

Mljevena paprika, lovorov list, mažuran, kim i papar najčešći su začini po kojima možete namirisati njemački gulaš.
Lifestyle / Hrana | 22. 11. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je kuhara, toliko je recepata za gulaš – jednostavno jelo koje ne poznaje granice, kako geografske, tako i gurmanske. Njemački gulaš, koji je omiljen i kod nas, karakterističan je po velikim komadima mesa, narezanima na veličinu od otprilike 3, 4 centimetra.

A koliko ide mesa, toliko ide i luka koji se topi tijekom kuhanja i daje lijepu teksturu. Rajčica ne dominira, tek malo paste bit će dovoljno za okus i boju, piše punkufer

Mljevena paprika, lovorov list, mažuran, kim i papar najčešći su začini po kojima možete namirisati njemački gulaš. Često se dodaje i suho bijelo vino ili nekoliko žlica vinskog octa. Umjesto dodavanjem škrobnog brašna gustoća se postiže dugim krčkanjem na vatri dok se višak tekućine ne reducira. Gulaš poslužite s tjesteninom ili knedlama od kruha.

Sastojci za gulaš:

900 g luka

900 g junetine za gulaš

50 g maslaca (najbolje pročišćeni)

3 češnja češnjaka

1 žličica sjemenki kima

2 žličice mažurana

2 žlice mljevene paprike

2 žlice paste od rajčice

3 žlice vinskog octa

5 dl goveđe juhe

2 lovorova lista

sol, papar

Priprema:

Zagrijte maslac na umjerenoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i kuhajte, često miješajući, do zlatno smeđe boje, oko 30 minuta.

Očistite meso od žilica i narežite ga na veće komade. Češnjak ogulite i nasjeckajte, dodajte sjemenke kima na dasku za rezanje i zgnječite nožem.

Kad luk bude spreman, dodajte goveđu juhu, ocat, papriku i meso zajedno s lovorovim listom, češnjakom, kimom, mažuranom i rajčicom. Promiješajte i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka dok se luk uglavnom ne raspadne i junetina ne omekša, oko 2 sata.

Gulaš posolite, popaprite, izvadite lovor i poslužite ga dok je vruć.

Kopirati
Drag cursor here to close