"Mračna tajna"

Razlozi zašto biste ipak trebali izbjegavati slasne jagode

Jagode, naravno, imaju i svoje prednosti - zdrave su za srce i za regulaciju šećera u krvi.
Lifestyle / Hrana | 09. 04. 2021. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jagode su mnogima omiljeno voće, posebice ljeti - čak 91% jagode je voda, što ih čini vrlo osvježavajućima. Zbog niskog glikemijskog indeksa, jagode su pogodne i za dijabetičare.

Međutim, malo tko zna 'mračnu tajnu' jagoda - jagode su uvijek na vrhu popisa proizvoda na kojima se koristi najviše pesticida.

Neprofitna istraživačka organizacija Environmental Working Group svake godine objavi popis proizvoda na kojima se koristi najviše pesticida, na temelju istraživanja koje provodi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Jagode su svake godine pri vrhu njihovog popisa, a u 2021. godini su čak zauzele prvo mjesto.

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, pesticidi u hrani mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput urođenih mana kod djece, oštećenja živčanog sustava i raka.

EWG navodi da jagode iz organskog uzgoja nemaju toliko pesticida po sebi, tako da ako možete, kupujte organske jagode od pouzdanog proizvođača, prenosi Klik.hr.

Jagode, naravno, imaju i svoje prednosti - zdrave su za srce i za regulaciju šećera u krvi. Navodno pomažu i u prevenciji raka (barem one bez pesticida), no nedovoljno je dokaza za to da bi se donosili bilo kakvi zaključci.

Kopirati
Drag cursor here to close