Festival ćevapa

Prvi 'Ćevap fest' otvorio svoja vrata: Banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama

Svaka od banjalučkih ćevapčinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.
Lifestyle / Hrana | 13. 01. 2018. u 12:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjoj Luci je danas počeo prvi "Festival banjalučkog ćevapa".

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da je “Banjalučki ćevap” jedan od gastronomskih proizvoda po kojim je poznat taj grad.

''Banja Luka ima potencijal da s, onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetitelje'', rekao je Radojičić.

Podsjetio je da je Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla i orginalnog proizvoda “Banjalučkog ćevapa”.

Na banjalučkoj gastronomskoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica, koje ćevape prodaju po “popularnim” cijenama.

Radojičić očekuje da će u narednom periodu broj sudionika biti i veći.

Službeni promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu te manifestacije, Nebojša Kuštrinović istaknuo je da je grad na Vrbasu poznat po svom "Banjalučkom ćevapu“.

''Slobodno možemo reći, da onaj tko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banja Luci. Ovaj ćevap je postao odavno brend našeg grada i nadamo se da ova manifestacija sada upotpunjuje ono što je nedostajalo u gastronomskoj ponudi Banje Luke - rekao je Kuštrinović.

Svaka od banjalučkih ćevapčinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.

Međutim, dodao je, „Banjalučki ćevap“ u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u "pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

''Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama'',  ispričao je taj banjalučki meteorolog i gurman.

Kopirati
Drag cursor here to close