Sveti gral

Pronađena 'zaboravljena' vrsta omiljenog napitka

Coffea stenophylla je samonikla vrsta kave koja raste na području Zapadne Afrike i za koju se donedavno vjerovalo da je, izvan Obale Bjelokosti u potpunosti nestala.
Lifestyle / Hrana | 20. 04. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici vjeruju da bi 'zaboravljena' vrsta kave koja raste u gustim tropskim šumama Sierra Leonea mogla pridonijeti očuvanju ovoga mnogima omiljenog napitka od posljedica klimatskih promjena.

Smatraju da bismo uskoro mogli ispijati rijetku vrstu divlje kave pod nazivom 'Coffea stehophylla', koja ima vrhunski okus, poput visokokvalitetne kave Arabice, no raste u toplijim uvjetima i otpornija je na više temperature.

Znanstvenici kažu da će, s obzirom na globalno povećanje temperature uzgoj kave biti sve kompliciraniji. Istraživanja su pokazala da bi do 2050. godine polovina zemljišta na kojima se uzgaja visokokvalitetna kava mogla bila neupotrebljiva zbog klimatskih promjena i krčenja šuma.

Pronaći divlju sortu kave koja ima dobar okus i otporna je na vrućinu i sušu "sveti je gral za proizvođače kave", rekao je dr. Aaron Davis, botaničar i voditelj tima britanskih Kraljevskih botaničkih vrtova za istraživanje kave.

"Ja sam u životu isprobao razne vrste divlje kave i većina ih nije dobra, nemaju okus poput Arabice pa su nam očekivanja bila niska", rekao je za BBC.

"Dakle, kad smo ustanovili u kolikoj je mjeri okus ove vrste kave dobar i kvalitetan, oduševili smo se. Usto posjeduje i druge prednosti, poput otpornosti na nepovoljnu klimu. Naime, raste u puno toplijim uvjetima nego Arabica", rekao je.

Coffea stenophylla je samonikla vrsta kave koja raste na području Zapadne Afrike i za koju se donedavno vjerovalo da je, izvan Obale Bjelokosti u potpunosti nestala.

No znanstvenici su je ponovno otkrili u divljini Sierra Leonea, gdje je uzgajana prije više od stotinu godina. Reuters piše da se izvozila u Europu do početka 20. stoljeća te da se od njezinih usjeva nakon otkrivanja Robuste (Coffea canephora) odustalo.

Davis je upozorio da Stenophilli prijeti potpuno uništenje zbog krčenja šuma velikih razmjera u trima državama u kojima raste u divljini: Sierra Leoneu, Gvineji i Obali Bjelokosti.

Otkrio je i da Stenophylla nije viđena u divljini Sierra Leonea od 1954. godine, kao ni u jednome području Obale Bjelokosti od 1980-ih. Nekoliko je primjeraka sačuvano u zbirkama za proučavanje zrnja kave.

Za razliku od crvenog i sporadično žutog ploda Arabice i Robuste, plod Stenophylle intenzivno je crne boje.

Proučavajući kvalitetu Stenophylle stručnjaci su najprije ispržili uzorke kave iz Sierra Leonea i Obale Bjelokosti, a potom su ih probali. U sklopu testiranja naslijepo, više od 80 posto sudaca nije uspjelo ustanoviti razliku između Arabice i Stenophylle, pišu znanstvenici u stručnome časopisu Nature Plants.

Uzeli su i uzorak biljke radi prikupljanja podataka o klimatskim promjenama te su ustanovili da plod Stenophylle može podnijeti i do 6 Celzijevih stupnjeva višu temperaturu od Arabice.

Ove godine planiraju posaditi sjeme Stenophylle te na taj način ustanoviti u kolikoj bi mjeri ova vrsta kave mogla utjecati na spas budućnosti industrije visokokvalitetne kave.

Ponovno otkriće Stenophylle, smatra dr. Davis, moglo bi zajamčiti budućnost industrije kave koja je iznimno značajna za gospodarstvo više tropskih zemalja, kao i za egzistenciju više od 100 milijuna poljoprivrednika. Premda su u svijetu poznate 124 vrste kave, na Arabicu i Robustu otpada 99 posto potrošnje.

Davis se nada da će se Stenophylla u dogledno vrijeme ponovno uzgajati u Sierra Leoneu u velikim količinama.

"Ne možemo očekivati da ćemo je u kafićima moći naručiti u narednih nekoliko godina, no vjerujem da bi se za pet do sedam godina mogla naći na tržištu kao 'niche' kava, ona visokokvalitetna, a nakon toga bi trebala postajati sve uobičajenija u ponudi", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close