Odličan zalogaj

Probajte Club sendvič, američki klasik koji je osvojio svijet

Club sendvič je dobro poznata kombinacija tostiranog kruha i pilećih ili purećih prsa...
Lifestyle / Hrana | 29. 04. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj slojeviti sendvič, omiljen u restoranima, kafićima i pubovima širom svijeta, odličan je zalogaj neovisno o kojem obroku u danu je riječ. Tradicionalno je napravljen od nekoliko kriški tosta ili tostiranog kruha te pilećih ili purećih prsa. Popularni dodaci su i šunka ili pržena slanina, zelena salata, rajčice te majoneza.

Ono po čemu je posebno poznat je i po načinu posluživanja, odnosno po načinu rezanja. Naime, često se reže na četvrtine ili polovice u trokutastom obliku.

Mnogo je teorija kako i gdje je nastao, a dvije najpopularnije vezane su za New York. Prema nekima, clubhouse sendvič nastao je 18. studenog 1889. godine u Union klubu te je njegovo ime na početku i bilo Union Club sandwich. No, prema drugima, prvi club sendvič poslužen je u popularnoj kockarnici u Saratoga Springsu također na kraju 19. stoljeća, prenosi BBC.

Bilo kako bilo, moderne verzije clubhouse sendviča danas često imaju dva sloja i odvojena su dodatnom kriškom kruha, a ako se poslužuju uz koktele često su narezani na spomenute četvrtine i posluženi na čaši. Osim klasične verzije danas postoji mnogo varijacija, poput sendviča s lososom (eng. oyster clubhouse, the salmon clubhouse).

Osim standardnih i već spomenutih, u svoj sendvič po želji ti naravno možeš dodati i druge sastojke, a ako ga do sada nisi pripremala, provjeri recept u nastavku, piše missgastro.

Sastojci:

pečena piletina ili puretina

4 kriške bijelog kruha ili tosta

4 komada slanine ili šunke

1 žlica majoneze

1 rajčica nekoliko listova (hrskavog, unutrašnjeg dijela) salate

Priprema:

Na grill tavici ispeci slaninu tako da bude hrskava. Kruh nareži ili pripremi tost i tostiraj ga. Ispeci piletinu ili puretinu, bijelo meso ili šnicle ili iskoristi ostatke od jučerašnjeg ručka.

Prvi način slaganja:

Dvije polovice namaži majonezom, a zatim na njih poslaži tanko narezanu rajčicu i meso po izboru. Stavi zatim po dvije kriške slanine ili šunke po izboru. Sve to sada završi slojem zelene salate. Preostale dvije kriške kruha ili tosta iskoristi kako bi preklopila prethodno poslagane namirnice. Po želji ga prereži na četvrtine ili dijagonalno po pola kako bi dobila trokute.

Drugi način slaganja:

Pripremi šest kriški kruha. Četiri namaži majonezom. Prve dvije, namazane majonezom, stavi na tanjur, zatim na njih složi tanko narezane rajčice. Na to dodaj meso po izboru. Zatim stavi druge dvije kriške kruha premazane majonezom. Na njih stavi zelenu salatu i šunku ili slaninu. Za kraj poklopi sa zadnje dvije kriške kruha bez majoneze. Ovim postupkom dobit ćeš spomenutu 'verziju na kat'.

U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close