Tako ukusno

Probaj pravu blagdansku roladu

Posebno je popularan u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Kanadi, Libanonu, Siriji i nekoliko bivših francuskih kolonija, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj.
Lifestyle / Hrana | 18. 12. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Probaj pravu blagdansku roladu

Čokoladna rapsodija, poznatija kao božićni panj, jedna je od najpopularnijih blagdanskih slastica u svijetu, a ove godine uljepšat će i tvoj blagdanski stol!

Jedan od najpoznatijih i najljepših božićnih kolača je tzv. božićni panj. To je tradicionalna slastica, blagdanski kolač koji se poslužuje za Božić u brojnim državama, a posebno je popularan u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Kanadi, Libanonu, Siriji i nekoliko bivših francuskih kolonija, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj.

Spaljivanje trupaca božićna je tradicija koja datira još od srednjeg vijeka, piše missgastro. Ljudi bi pažljivo birali božićno drvce, donosili ga u svoj dom i stavljali najveći kraj u vatru.

Ovaj čokoladni kolač, poznat i kao Bûche de Noël, osmišljen je na temelju te stare tradicije. U osnovi je to čokoladni  kolač napunjen kremom i prekriven čokoladnim ganacheom, a izgledom podsjeća na cjepanicu.

Sastojci za koru:

6 velikih jaja (odvojeno žutanjci i bjelanjci)

150 grama šećera

50 grama kakaa u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

5 žličica šećera (za ukrašavanje)

Za nadjev:

175 grama tamne čokolade (nasjeckane)

250 grama šećera u prahu

225 grama mekog maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije 

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 °C. U velikoj, čistoj zdjeli umuti bjelanjke dok ne postanu gusti, a zatim miksajući, dodaj 50 g šećera i nastavi s miješanjem dok bjelanjci ne postanu čvrsti.

U drugoj posudi umuti žumanjke i preostali šećer dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. Dodaj ekstrakt vanilije, prosijte kakao u prahu. U smjesu žumanjaka  polako dodaji bjelanjke. Zatim dodaj preostale bjelanjke, pažljivo ih dodajući kako ne biste izgubili zrak.

Obložite lim za za pečenje papirom za pečenje. Ulij smjesu u lim i peci u pećnici 20 minuta. Ostavi da se kora malo ohladi prije nego što ju prebaciš na drugi komad papira za pečenje. Pokrijte labavom čistom kuhinjskom krpom.

Za glazuru:

otopi čokoladu - i pusti da se ohladi. Šećer i maslac miksaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj ohlađenu, otopljenu čokoladu i žlicu ekstrakta vanilije te ponovno miksaj dok ne dobiješ glatku glazuru. 

Stavi pečenu koru na veliki komad papira za pečenje. Obreži rubove. Tanko rasporedi glazuru preko kore. Zarolaj kolač, vodeći računa da dobiješ čvrsti kolut. Izreži jedan ili oba kraja lagano pod blagim kutom, zadržavajući ostatke.

Ostaci, zajedno s ranije odrezanim komadima, trebaju napraviti grane: efekt dobivaš postavljanjem komada torte pod kutom da izgleda poput grane koja odlazi s velike cjepanice.

Premaži preostalom glazurom, pokrivajući odrezane krajeve kao i grane. Teksturu drva možeš postići označavanjem kolača na način da na svakom kraju napraviš kružnice, kao u prstenovima stabala. Za efekt snijega, kolač pospi šećerom u prahu.  

Sretni blagdani!

 

Kopirati
Drag cursor here to close