Izgubi do 5 kilograma u tjedan dana

Pravo je vrijeme za kupus dijetu!

Tijekom sedam dana, koliko bi najduže dijeta trebala trajati, trebalo bi se pridržavati rasporeda svih dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica.
Lifestyle / Hrana | 12. 11. 2017. u 23:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Radikalno snižava energetski unos

Kupus je jeftina i lako dostupna namirnica tijekom cijele godine, a može pomoći da se brzo oslobodiš suvišnih kilograma. Ova popularna dijeta radikalno snižava energetski dnevni unos, što se postiže uzimanjem određenih vrsta namirnica, piše ZdravaKrava.hr.

Najvažniji obrok tijekom dana je niskokalorična juha od kupusa, koja također potiče brzo sagorijevanje masnoća. Tijekom sedam dana, koliko bi najduže dijeta trebala trajati, trebalo bi se pridržavati rasporeda svih dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica.

Pozitivne i negativne strane kupus dijete  Pozitivne strane Kupus dijete su te što zajamčeno dovodi do brzog gubitka kilograma, a i kupus je sam po sebi odlična namirnica, koja sadrži mnoštvo antioksidanasa, i zbog toga se preporučuje u borbi protiv karcinoma. Organizam dobro reagira čak i ako se ova dijeta drži samo nekoliko dana, a tada je prije svega korisna zbog blagog čišćenja organizma.

Negativne strane ovog sedmodnevnog jelovnika su te što se kroz prehranu ne uzima dovoljno vitamina, stoga se ni dijeta ne može dugo primjenjivati, i dozvoljene su prilično jednolične namirnice. Recimo, mogu se, po predloženom rasporedu, koristiti voće, povrće, nemasno pileće ili goveđe meso, a zabranjeni su kruh, žitarice, slatkiši, meso, riba, gazirana pića i alkohol. Također, ukoliko se poslije Kupus dijete brzo vratiš na prijašnje navike u prehrani, moguće je da će se izgubljeni kilogrami brzo vratiti (tzv. yo-yo efekt).

Prijedlog jelovnika

Svaki dan

Juha od kupusa s povrćem, koja se može jesti kad god se osjeća glad i u količini koliko tko može pojesti, ali je važno da svakoga dana pojedeš bar jednu porciju. Recept: Ispirjati nasjeckane četiri veće glavice luka i dvije paprike, pa dodati usitnjen celer, pola glavice kupusa, i po jednu žlicu leće, pšenice, ječma i suhog graška. Dodati začine i sve preliti s tri litre vode. Mogu se dodati sol, papar, peršinov list, a ljubitelji ljutog i malo mljevene ili svježe čili paprike. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok povrće i žitarice ne omekšaju. 

Prvi dan

Juha i voće po izboru, jedino nisu dozvoljene banane. Treba piti dosta tekućine, a preporučuju se voda, nezaslađeni čaj ili crna kava.

Drugi dan

Juha i povrće, količina nije ograničena, važno je da se ne osjeća glad. Preporučuje se zeleno povrće, a kukuruz, mahune, grašak i druge mahunarke treba izbjegavati. Za večeru se može pripremiti veliki pečeni krumpir s malo masnoće. Voće je drugog dana dijete zabranjeno.

Treći dan

Uz juhu od kupusa može se kombinirati voće i povrće po izboru, ali ne i namirnice koje sadrže dosta ugljikohidrata (npr. krumpir). Trećeg dana dijete već se vide rezultati, vaga bi trebala pokazati dva kilograma manje.

Četvrti dan

Osim juhe od kupusa, mogu se pojesti maksimalno četiri banane, i piti nemasno mlijeko u neograničenim količinama.

Peti dan

Juha od kupusa je obavezna, a dozvoljen je i jedan obrok 300-500 grama nemasnog pilećeg ili goveđeg mesa i salata od rajčica (maksimalno šest rajčica). Tijekom dana treba popiti od 1,5 do dvije litre vode, što će pospješiti ispiranje viška kiseline iz organizma.

Šesti dan

Bar jedna porcija juhe od kupusa, nemasno pileće ili goveđe meso i dosta povrća. Krumpir nije dozvoljen. Sedmi dan Ni posljednjeg dana dijete ne treba zaboraviti na porciju juhe od kupusa, a glad se može utoliti i porcijama integralne riže i povrća. Dozvoljeno je piti nezaslađen voćni sok.

Stanka prije drugog ciklusa

Ako ste se pridržavali svih preporuka tijekom svih sedam dana, na kraju tjedna trebala bi imati oko pet kilograma manje. Ukoliko je došlo do značajnijeg mršavljenja, na primjer više od sedam kilograma, treba napraviti veću stanku prije početka novog dijetalnog ciklusa.

Naravno da će rezultat biti individualan, a prije primjene dijete potrebno je svakako se posavjetovati se s stručnjakom. 

Kopirati
Drag cursor here to close