Doktor u vrtu

Poslije češnjaka najbolje je posijati salatu, mrkvu, leguminoze

Nakon češnjaka na istoj gredici možemo uzgajati razne vrste povrća. Biljke će biti zdravije, a plodovi ukusniji.
Lifestyle / Hrana | 07. 03. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemoguće je zamisliti vrt bez gredice češnjaka. I pored toga što se često uzgaja, mora se misliti i što će se posijati na tom mjestu poslije njega.

Izuzetno je korisna vrsta povrća jer je vrlo efikasno zaštitno sredstvo za vrt i usjeve u njemu. Međutim, da bi oni koje uzgajamo poslije dali dobar prinos, moraju se ispoštovati i određeni zahtjevi, piše agroklub.

Veliki potrošač kalcija, rješenje - plodored

Stalna proizvodnja jedne vrste na istom mjestu tijekom godina, stvorit će probleme. Kako bi se izbjegle sve negativnosti koje prate takav način uzgoja, potrebno je vršiti smjenu usjeva. Na istoj parceli možemo ga uzgajati uzastopno, ali i sami ćemo se uvjeriti da prinos tijekom vremena opada.

Primjenom plodoreda povećava se plodnost zemljišta, smanjuje se nakupljanje uzročnika bolesti i štetnih organizama, poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, sprječava jednostrano iskorištavanje hranjiva iz tla. Prilikom planiranja sjetve trebamo uzeti u obzir činjenicu da se češnjakubire rano i da onda ostaje slobodna parcela za sjetvu. Poštivanjem plodoreda smanjuje se prisutnost štetnika, posebno lukove muhe.

Na isto mjesto biljke iz porodice lukova ne trebaju dolaziti prije tri ili četiri godine. Što je duži taj period to je bolje. Treba imati u vidu da je ova vrsta veliki potrošač kalcija iz tla, ali i da ga obogaćuje mnogim korisnim biotvarima koje štite druge povrtarske vrste.

Svrha plodoreda je da se smanji brojnost uzročnika oboljenja na potpuno prirodan način i osigura visoka plodnost gredice.

Mahunarkama i krumpiru odgovara kao predusjev

Poslije češnjaka vrlo dobro uspijevaju razne vrste mahunarki i krumpir, a osim njih mogu se uzgajati krastavci, kupus i rajčica jer obogaćuju tlo dušičnim spojevima.

Od leguminoza najpoželjniji su grah, lupine i grašak. Zatim možemo uzgajati kopar, salate, špinat. Sve su to kulture kojima odgovara kao predusjev, a one će na svoj način dodatno poboljšati zemljište.

Mrkva će biti ukusnija

Mrkva je jedna od povrtnica koja se sije poslije njega i kojoj to izuzetno pogoduje. Osim što će usjev biti zdraviji, korijen će joj biti ukusniji. Potrebno je prije sjetve dobro zaliti gredicu, kako bi sjeme imalo dovoljno vlage prilikom nicanja.

Poslije češnjaka vrlo dobro uspijevaju i razne salate. Njih odlikuje kratak period rasta, osim onih koji ostaju preko zime. Za uspješnu proizvodnju dobro je dodati kompost u cilju obogaćivanja zemlje dušičnim tvarima.

Dobar protiv ušiju i botritisa

U biljnom svijetu postoje vrste koje se međusobno nadopunjuju i štite. Češnjak je u tom pogledu zahvalan jer je pravi "doktor u vrtu". Naime, on izlučuje brojne fitoncide, odnosno, biljne zaštitne tvari.

Najbolje ga je saditi zajedno sa jagodama jer će ih sačuvati ili umanjiti pojavu botritisa na plodovima. Ukoliko se uzgaja pored rajčice bolje raste, a rajčica je otporniji na hrđu. Posađen pored mrkve svojim mirisom odbija mrkvinu muhu, a pored krumpira smanjuje napad krumpirove zlatice.

Štiti ruže od hrđe, pepelnice i napada štetnih insekata, posebno od invazije lisnih ušiju. Zanimljivo je da kopar koji raste pored češnjaka poboljšava okus glavica i češnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close