Imaret

Počela s radom renovirana Merhametova Narodna kuhinja u Jablanici

Prema riječima direktora Regionalnog odbora ''Merhameta'' Mostar Adnina Hasića, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50.000 KM.
Lifestyle / Hrana | 11. 12. 2020. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Merhamet Mostar / renovirana Merhametova Narodna kuhinja u Jablanici

U prisustvu načelnika Općine Jablanica Salema Dedića, direktora Regionalnog odbora ''Merhameta'' Mostar Adnina Hasića i tajnika Osnovnog odbora ''Merhameta'' Jablanica Aldina Lulića  danas je puštena u rad renovirana Javna kuhinja ''Imaret'' u Jablanici.

Načelnik Salem Dedić kazao je da mu je bilo zadovoljstvo surađivati sa ''Merhametom'' tijekom obnašanja načelničke funkcije te da se iskreno nada da će ova humanitarna organizacija imati podršku i od budućeg načelnika, jer, kako je kazao, ''Merhamet'' to itekako zaslužuje.

Prema riječima direktora Regionalnog odbora ''Merhameta'' Mostar Adnina Hasića, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50.000 KM.

Projekt su podržali Općina Jablanica, na čelu sa načelnikom Salemom Dedićem, koja je iz proračuna općine osigurala 10.000 KM, kao i mnogi drugi donatori: HE na Naretvi, BBI banaka Sarajevo, ''Hifa petrol'', HO ''Merhamet'' MDD Sarajevo, Regionalni odbor  ''Merhameta'' Mostar, Medžlis IZ Jablanica, JKP Jablanica, Općinska organizacija SDA Jablanica, ''AC Sunce'' Jablanica, kao i Adil Nezirić, Ibrahim Maslo, Ibrahim Šabanović, arhitekta Nebojša Manigoda, inženjer elektrotehnike Mirza Dževlan te Anida Sihirlić-Zekan i mnogi drugi drugi dobri ljudi i prijatelji Merhameta.  

''Projekt obnove ''Merhametove'' kuhinje u Jablanici inicirao je i pokrenuo bivši direktor Regionalnog odbora Mostar Midhad Brkan, u suradnji sa Osnovnim odborom ''Merhameta'' u Jablanici, kojima ovom prilikom odajem posebno priznanje i zahvalnost. Stara kuhinja bila je u dotrajalom stanju, teško je bilo održavati ruinirani objekt i morali smo krenuti u akciju osiguranja sredstava za početak renoviranja, kako bi našim korisnicima omogućili dostojanstvene uvjete'', kazao je Adnin Hasić.  

Sekretar Osnovnog odbora ''Merhameta'' Jablanica Aldin Lulić podsjetio je da se sa renoviranjem kuhinje započelo 9. listopada ove godine te da se plan renoviranja sastoji od četiri faze.

''Prve dvije faze sastojale su se od uređenja elektro i kanalizacijske mreže, kompletnih građevinskih radova u kuhinji i restoranu, kao i zamjena otvora. Ove dvije faze uspješno su realizirane. Treća faza podrazumijeva uređenje prilaza prema javnoj kuhinje i renoviranje pomoćnih prostorija koje koristi ''Merhamet Jablanica''. U četvrtoj fazi planiramo javnu kuhinju i restoran opremiti sa profesionalnom kuhinjskom i restoranskom opremom'', kazao je Lulić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close