Kažu znanstvenici

Pizza podiže produktivnost na poslu

Izgleda da se motivacija ne potiče samo novcem. Treba uzeti u obzir i druge oblike nagrade.
Lifestyle / Hrana | 10. 07. 2018. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pizza je najbolji motivator na poslu, kaže u novom istraživanju psiholog Dan Ariely. Bolja je od novčane nagrade te od komplimenta i pohvale šefa!

Kako je došao do tog zaključka? Jednostavno. Ekipu koja je stigla u ponedjeljak na posao u Intelovu tvornicu u Izraelu podijelio je u četiri skupine.

Jednoj grupi radnika tvornice ponudio je novčanu nagradu od 30 dolara za uspješno obavljen posao tog dana, drugoj je obećao pohvale, a trećoj pizzu kao motivaciju. Rezultati su bili odlični. A trebao je samo jedan dan da postanu vidljivi.

Ekipa kojoj je obećana pizza bila je produktivnija 6,7 posto u odnosu na kontrolnu skupinu kojoj ništa nije ponuđeno.

'Komplimenti' su prošli tek malo lošije, s povećanjem produktivnosti od 6,6 posto. No, najzanimljiviji su podaci za skupinu kojoj je ponuđena novčana nagrada...

Njihova je produktivnost na poslu povećana 'mizernih' 4,9 posto. no, priča tu ne staje. Drugi radni dan, kada nagrada više nije bila u ponudi, učinkovitost im je pala 13,2 posto. Do kraja tjedna, pokazalo je Arielyjevo istraživanje, ukupna djelotvornost skupine koja je prvi dan dobila novčanu nagradu bila je 6,5 posto manja.

'Pohvale' su na kraju odnijele pobjedu za ušicu igle. Naime, djelatnici iz treće skupine dobili su vaučer za pizzu i prema onome što Ariely tvrdi, to je bio mali promašaj.

''Trebali smo im pizze poslati doma. Tako ne bi samo dobili nagradu, nego i ispali junaci u očima svojih obitelji, što bi ih dodatno motiviralo za posao'', kaže Dan Ariely, profesor psihologije i autor studije.

Vjeruje da bi na taj način pizza uvjerljivo odnijela pobjedu u nagrađivanju radnika, odnosno u njihovoj motivaciji.

Ariely je, dakle, srušio mit menadžera da je novac najbolje sredstvo za motivaciju radnika. No, Istraživanje tog New York Timesova najprodavanijeg autora naišlo je i na neke kritike.

Jedni se pitaju što je s novčanim bonusima koji su kudikamo poticajniji od jednokratne novčane nagrade zaposlenicima. I što bi se dogodilo kada bi radnik mjesec dana svaki dan slušao iste, ukoričene pohvale svog šefa?

Protivinici istraživanja tvrde da bi imale potpuno suprotan učinak na djelatnike te da bi u najmanju ruku postale dosadne i iritantne.

Neki su kritičari rekli i da je uzorak istraživanja bio premalen da bi se došlo do pravog zaključka.

Bilo kako bilo, izgleda da se motivacija ne potiče samo novcem. Treba uzeti u obzir i druge oblike nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close