Priprema zimnice

Pet pravila za pripremu najboljeg džema

Želiš se opskrbiti zimnicom? Pripremili smo niz savjeta koji će olakšati pripremu
Lifestyle / Hrana | 24. 07. 2021. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Pet pravila za pripremu najboljeg džema

Bila bi prava šteta ne iskoristiti dostupno sezonsko voće za pripremu zimnice i uživati u okusima ljeta tijekom cijele godine. Kako bi proces bio što brži, lakši i uspješan, missgastro je na svojim stranicama pripremio mali vodič za pripremu džema.

Koristi svježe sezonsko voće

Kako bi iz voća dobili što više okusa i nutrijenata, najbolje je koristiti svježe i sezonske namirnice. Marelice, breskve, bobičasto voće, smokve i kruške samo su neke od ukusnih voćki koje tijekom ljetnih mjeseci možemo pronaći na lokalnim tržnicama. Također je važno da voće bude zrelo jer tada sadrži više pektina koji pomaže džemu dati željenu gustoću, no pripazi da ne bude prezrelo jer će se tada džem lakše pokvariti.

Steriliziraj staklenke za dulji rok trajanja

Kako bi u ukusnom džemu mogla uživati tijekom cijele godine, važno ga je pravilno skladištiti. Staklenke u koje će ići džem obavezno steriliziraj kako bi uklonila sve bakterije i mikroorganizme koji bi mogli pokvariti džem. Postoji nekoliko načina kako sterilizirati staklenke, a najjednostavnija je metoda s pećnicom.

Staklenke najprije dobro opereš i osušiš i zatim ih staviš u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možemo staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. Ako se prilikom presipavanja džema stvore mjehurići na površini, svakako ih ukloni kako mjehurići zraka ne bi zagadili cijeli proizvod.

Isprobaj je li džem gotov jednostavnim trikom

Iako je priprema džema s Džemfixom 4:1 vrlo kratka i jednostavna, ipak možeš lako propustiti trenutak kada je džem gotov. Za provjeru je li džem dovoljno gust postoji zgodan mali trik. Sve što ti je potrebno je tanjurić koji je prethodno bio u hladnjaku na koji ćeš kapnuti malo džema.

Tanjurić zatim okomito okreni i promatraj kako se džem ponaša. Ako je još tekući i kapljica brzo curi, potrebno ga je još malo kuhati. Ako je džem čvrsto na mjestu i ne klizi po tanjuriću, možeš ga prestati kuhati. Je li džem gotov možeš procijeniti i ako po dnu lonca povučeš liniju kuhačom i vidiš trag, no ta je metoda nešto manje pouzdana.

Pomno prati upute na pakiranju

Mnogi od nas često vole izmijeniti recepte koje pripremamo, no džem je jedna od poslastica koju je najbolje pripremati prema uputama. Jednom kada Džemfix 4:1 dodaš voću, pažljivo se pridržavaj uputa. Za svaki slučaj pakiranje proizvoda sačuvaj kako bi se mogla prisjetiti uputa. Dok je proces kuhanja džema potrebno točno pratiti, s nekim se detaljima ipak možeš poigrati, a to su sastojci.

Eksperimentiraj s okusima

Džem od borovnica, malina, šljiva ili marelica ukusan je sam po sebi, no ako voliš eksperimentirati s novim okusima, džem je odlična prilika da oslobodiš gurmana u sebi. Šljive će se odlično nadopunjavati s klinčićem, dok marelicama ili borovnicama možeš dodati malo korice limuna za citrusnu aromu. Ako želiš pripremiti posebno neobičan džem, spoji mandarine, naranče i džin.

Kombinacije su uistinu beskrajne!

Kopirati
Drag cursor here to close