Ispravite ih!

Pet najčešćih grešaka zbog kojih nam šnicli ispadaju loše

Otkrijte gdje najčešće griješite u pripremi ovog svevremenskog kulinarskog hita!
Lifestyle / Hrana | 07. 01. 2020. u 13:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso "odmoriti" na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.

Foto: Stockfood / Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je gozba

Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je gozba za sebe, i ne treba mnogo priloga ni umaka. No, pečenje dobrog odreska počinje mnogo prije nego što stavimo meso na tavu.

Otkrijte gdje najčešće griješite u pripremi ovog svevremenskog kulinarskog hita!

Kupujemo meso gdje stignemo

Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac, i u tome nema ništa loše. No, ako želite ciljano kupiti dobar komad, a niste vješti u prepoznavanju finih nijansi - ipak zatražite savjet profesionalaca.

Također, ako možete, birajte mesnice koje prodaju svježe i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.

Iz hladnjaka stavljamo direktno u tavu

Foto:Getty Images / Meso "odmoriti" na sobnoj temperaturi pola sata prije pečenja

Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso "odmoriti" na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.

Također, iznimno je važno da tavica bude ekstra vruća, jer meso bačeno na hladnu tavu tijekom pečenja dobiva neprivlačnu sivu boju.

Držimo se prstohvata kod začinjavanja

Foto: Stockfood / Nemojte biti sramežljivi sa začinjavanjem mesa

Sočan šnicl ne možete "posoliti" iznutra, pa nemojte ni biti sramežljivi sa začinjavanjem izvana. Prstohvat soli bit će odgovarajuća količina tek za jako tanke šnicle "na naglo".

Ocjenjujemo pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dotaknuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati je li isto spremno za posluživanje. Ako niste vješti u prepoznavanju prave termičke obrade uz osjet – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvijek dati točan odgovor.

Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Foto: Stockfood / Svaki komad mesa treba "odmoriti" nakon termičke obrade

Svaki komad mesa treba "odmoriti" nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabiliziraju se sokovi u mesu.  Ako prerežete odrezak prerano, sva slasnost mesa iscurit će na tanjur, umjesto u vaša usta.

Kopirati
Drag cursor here to close