Njam njam

Patlidžan - obavezna ljetna namirnica

Primat u pripremanju jela od patlidžana drže zemlje Mediterana.
Lifestyle / Hrana | 20. 07. 2020. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ga mnogi ne vole jesti, patlidžan je korisno imati u kuhinji jer se od njega može pripremiti – svašta.

Ovo ukusno povrće je proslavila jedna od glavnih uloga u glasovitom francuskom ratatouille, specijalitetu od povrća na bazi paprika, tikvica i patlidžana uz dodatak luka, češnjaka, maslinova ulja i začinskog bilja, piše Ordinacija.hr

Patlidžan je, osim toga, omiljen i u punjenom obliku pečenom u pećnici ili kao sastojak umaka za prelijevanje riže ili tjestenine. Primat u pripremanju jela od patlidžana drže zemlje Mediterana.

Kakvog je okusa i može li se jesti sirov?

Patlidžan su čvrsti, ali pomalo nalikuju spužvi – nema u središtu onaj dio koji nalikuje na gel poput krastavca. Kada se jede sam i sirov ne može se pohvaliti punoćom okusa pa je potrebno kuhati ga ili peći. Možete ga smatrati tofuom u svijetu povrća. Lako se priprema i podnosi dobro svakakve okuse pa mu svašta možete i dodati. Isto tako mu tretiranje na temperaturi jako dobro odgovara jer će upiti mirise i okuse začina, ulja i ostalih dodataka, a koliko će okusa imati ovisi o tome koliko dugo se kuha i na koliko jakoj vatri. Nakon obrade okus mu je puniji, tekstura svilenkasta, a u ustima se topi.

Je li patlidžan voće?

Poput rajčice i avokada, ustvari pripada toj porodici, ali kada je u pitanju kuhanje, koristimo ga za slana jela i jednake tehnike kuhanja. Kako sadrži malo kalorija i još manje šećera ne morate strahovati da će obrok biti sladak.

Kako odabrati najbolji?

Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari: Trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini, kora mora biti sjajna a stabljika zelena. Mora biti tvrd, a ne mekan. Tražite manje patlidžane jer oni nisu toliko gorki.

Treba li se posoliti prije kuhanja?

Mnogi  se slažu da je gorak, a naše su bake uvijek savjetovale da se posoli te ostavi da stoji tako kako bi se ispustili svi sokovi i gorčina.  Neki stručnjaci kažu da ne jer se danas uzgajaju tako da nisu više toliko gorki, dok ostali tvrde da će gorčina nestati ako ga prethodno stavimo u mikrovalnu. Najbolje je da radite onako kako vama odgovara.

Može li se zamrznuti?

Da, i to je odličan način da sačuvate sve vrijednosti. Možete zamrznuti već pečene komade ili napravljeni pire.

Kako pripremiti ostatke?

Prijedlog je da ga brzo ispržite i dodate bilo kojem jelu.

Kopirati
Drag cursor here to close