Njami

Isprobaj odlične eklere punjene Nutellom!

Ovaj jednostavni, pahuljasti kolačić punjeni Nutellom brzo će nestati s tanjura!
Lifestyle / Hrana | 09. 03. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isprobaj odlične eklere punjene Nutellom!

Uzevši u obzir pandemiju koronavirusa i zabranu putovanja, okuse Francuske ne možeš isprobavati u Parizu. Ovo ograničenje ujedno je i izvor inspiracije za eksperimente u vlastitoj kuhinji.

Ako si se zaželjela eklera, dobro će poslužiti ovaj recept za pahuljaste i ekstra čokoladne eklere punjene Nutellom i posute lješnjacima koji donosi missgastro.

Ova slastica možda se na prvu ne čini jednostavnom za pripremu, ali trebat će ti samo malo volje, vremena i pažnje. U Slast!

Sastojci:

190 g brašna

150 ml vode

120 g maslaca

100 ml mlijeka

2 vanilin šećera

žličica soli

4 velika jaja

Nutella punjenje:

250 g Nutelle ili drugog namaza, na sobnoj temperaturi

350 mL vrhnja za šlag

1/4 žličice morske soli

Glazura od Nutelle:

3 žlice Nutelle

40 g čokolade

1 žlica maslaca

100 mL vrhnja za šlag

sitno sjeckani prženi lješnjaci

Priprema:

Za tijesto: U maloj zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij vodu i maslac. Kad se maslac otopi, smjesu pusti da krčka. Makni posudu s vatre i dodaj smjesu brašna. Snažno miješaj dok se smjesa ne sjedini u glatku masu. Vrati tavu na laganu vatru i kuhaj smjesu jednu do dvije minute, neprestano miješajući. Makni posudu s vatre i pusti da se smjesa hladi pet minuta.

Dodaj jedno jaje i snažno miješaj dok se sve ne sjedini. Smjesa će izgledati pomalo usireno nakon što dodaš jaje, ali ti samo nastavi miješati. Dodaj preostala jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog. Nakon četvrtog jajeta dobit ćeš glatku, sjajnu smjesu.

Za eklere: Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Dva lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Žlicom dodaj smjesu tijesta u slastičarsku vrećicu opremljenu običnim vrhom od dva centimetra. Držeći vrh pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na lim za pečenje, napravi ekler širok oko dva centimetra i dug 10 centimetara, ostavljajući između svakog prostor od pet centimetara.

Peci 15 minuta, a zatim smanji temperaturu pećnice na 190 (vrata pećnice drži otvorena par sekundi kako bi spustila temperaturu pećnice; ako pečeš oba lima odjednom, promijeni njihov položaj u pećnici) i peci još 15 minuta ili dok ne pozlate. Ostavi zatim eklere da stoje na sobnoj temperaturi dok se ne ohlade na dodir.

Za punjenje: Pomoću ručnog miksera u srednje velikoj posudi istuci Nutellu, 120 mililitara vrhnja i sol na srednjoj brzini dok ne postane glatka i kremasta smjesa. Dodaj zatim ostatak sastojaka i tuci mikserom dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Stavi na stranu.

Za glazuru: U plitkoj zdjeli koja je dovoljno široka da se umoči ekler pomiješaj Nutellu. čokoladu i maslac. U malom loncu na srednje jakoj vatri zagrij vrhnje dok ne zavrije. Prelij vruće vrhnje preko čokoladne smjese i pusti da odstoji minutu. Miješaj dok smjesa ne postane glatka.

Ohlađene eklere vodoravno prereži na pola. Žlicom stavi nadjev u svaku donju polovicu. Umoči gornju polovicu u glazuru, dopuštajući da višak kaplje natrag u posudu. Postavi zatim gornji dio eklera na ispunjeno dno. Ponovi dok imaš eklera i smjese. Pospi nasjeckane lješnjake preko napunjenih eklera dok je glazura još uvijek mekana.

Stavi u hladnjak da se glazura stegne, a zatim posluži. Ekleri će biti najboljeg okusa ako ih pustiš da odstoje na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close