Zdrava hidratacija

Osvježavajuća bomba - recepti za aromatizirane vode

Aromatizirane vode odličan su način zdrave hidratizacije te su uz sve pluseve, i ukusan način za osvježiti dan.
Lifestyle / Hrana | 18. 06. 2019. u 08:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim visokih temperatura, toplinski val sa sobom donosi povećan osjećaj žeđi i potrebu za osvježenjem. Kako biste si olakšali posljedice neugodnih visokih temperatura, posegnite za ukusnom aromatiziranom vodom.

Osvježavajuća voda od voća i metvice

Sastojci:

  • dvije šalice lubenice, limuna i bobičastog voća
  • grančica metvice
  • voda
  • šalica leda

Priprema:

U veliki vrč ulijte vodu. Dodajte joj metvicu. Nakon toga umiješajte narezano voće pa ubacite kockice leda. Vrč zatvorite i ostavite ga u hladnjaku. Ovisno o tome koliko snažan okus aromatizirane vode želite, toliko dugo neka stoji. Za lagano aromatiziran okus dovoljna su tri sata. Ovako pripremljenu vodu procijedite pa u hladnjaku može stajati i dva, tri tjedna.

Aromatični đumbir i osvježavajuća metvica

Za razbuđivanje je najbolja kombinacija metvice i đumbira pa je pijte uz doručak. Što dulje sastojci budu u vodi, to će okus biti intenzivniji, a ako volite jaku aromu đumbira, narežite ga na manje ploške i odmah dodajte u vodu kako sokovi ne bi iscurili. Isto tako, metvicu usitnite u mužaru i umiješajte u vodu, a prije posluživanja je izvadite. 


S jagodama bosiljak, metvica i kadulja

Ukusna kombinacija jagoda i bosiljka obogatit će vodu. Ako vrč ili boca s aromatiziranom vodom budu dulje stajali u hladnjaku, dobro je svako toliko bocu promućkati kako svi okusi ne bi “pali” na dno. Dodajte i listiće kadulje ili metvice, a i nekoliko kapljica vanilijina ekstrakta učinit će vodu neodoljivom.

Okus limete istaknut će bosiljak

U hladnu običnu ili mineralnu vodu umiješajte bosiljak. Listići bosiljka u vodi povisit će vam razinu željeza. Dodajte i kriške limete. One su “zadužene”  za vitamin C, koji podiže raspoloženje i osvježava. Limetu prije upotrebe razvaljajte rukama po radnoj površini, tako će biti aromatičnija. Ovu vodu možete dodati omiljenom kolaču. 

Kadulja se sjajno slaže s malinama

Osvježavajućih kombinacija za domaće vode s okusom zaista je bezbroj. Jedna je od njih i malina s kaduljom. Svježe začinsko bilje poput kadulje čini aromatične vode još posebnijima, stoga je pomiješajte s dvije šalice borovnica i hladnom vodom. Dodajte led, pustite da odstoji i uživajte. I ružmarin je u službi najfinije vode. Stoga ga pomiješajte sa sitno narezanom lubenicom.

Borovnice, breskva, limun i metvica

Ova kombinacija mirisa i okusa pojačava antioksidativnu moć vode. Uz to, možete ih zalediti i ubaciti u čašu kao ukras piću. Dodavanjem limuna, osvježavajuće metvice i karotenom bogata aromatičnog bilja, voda postaje poput ukusne sangrije među bezalkoholnim pićima. Piće poslužite uz svježe listiće metvice. 

Kopirati
Drag cursor here to close