A ljepote

Održano prvenstvo u pripremi jela ispod sača: Tema - janjetina!

Tema je bila janjetina i povrće a sudjelovalo je 49 ekipa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hecegovine i prvi put jedna ekipa iz Rumunjske.
Lifestyle / Hrana | 09. 06. 2019. u 10:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stražilovo, izletište kod Sremskih Karlovaca i ove godne je bio teren za prezentaciju umijeća u pripremi jela ispod sača. Tema je bila janjetina i povrće a sudjelovalo je 49 ekipa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hecegovine i prvi put jedna ekipa iz Rumunjske. 

Ekipu iz Bosne i Hercegovine sačinjavali su predstavnici iz Oćevije i Vareša. Sačijada je bila prilika da se promovira Pekijada u Oćeviji i da se učesnici Sačijade pozovu u Oćeviju na tradicionalnu Pekijadu. 

Zanimljivo je da su u ekipi ove godine bili i kovači iz najstarije kovačnice u Evropi zajedno s turističkim djelatnicima i privrednicima iz Vareša. Na Sačijadi su bili izloženi i proizvodi koji se kuju u Oćeviji i koji su privukli pozornost mnogih učesnika i posjetitelja. 

Udruženje kuhara BiH i Kuharski savez Srbije imali su težak zadatak da ocijene najbolja jela pripremljena po tradicionalnoj metodi. 'Šta nam teško' ekipa iz Novog Sada pobjednici su ovogodišnje Sačijade, 'Neki to vole vruće' iz Novog Sada su zauzeli drugo mjesto i 'S konca i konopca' ekipa iz Subotice su zauzeli treće mjesto. 

Sačijadu je posjetilo nekoliko hiljada posjetitelja koji su imali priliku da degustiraju pripremana jela na ovaj tradicionalni način a organizatori Sačijade, 'Udruženje vlasnika vikendica'  i 'Vreme je novac' internet prodavnica već su najavili Sačijadu za iduću godinu s bogatijim sadržajima.  

Kopirati
Drag cursor here to close