Tri super načina

Očistite šipak bez muke

Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i okusa.
Lifestyle / Hrana | 21. 11. 2017. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim okusom te se smatra jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidansa. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tijekom čišćenja zrna njegovi antioksidansi znaju završiti po našoj odjeći, kuhinjskim elementima i bijelim zidovima, ali postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem.

Dva načina čišćenja upotrebom kuhinjskog noža

Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja naranče, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom. Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda, piše Zdrava krava.

Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovice jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na 4 dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtijeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje, no s druge strane sporo čišćenje može djelovati opuštajuće.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobivene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i jednako potiscima odvajamo zrna, no ne moramo biti toliko oprezni jer će voda spriječiti špricanje.

Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i okusa.

Kopirati
Drag cursor here to close