MD.net

Nikolina i Maja na tečaju Mediteranske prehrane u Portugalu

Na međunarodnom tečaju Mediteranske prehrane održanom u Portugalu sudjelovali su Nikolina Kajić i Maja Lopin.
Lifestyle / Hrana | 19. 12. 2019. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na međunarodnom tečaju Mediteranske prehrane održanom u Farou (Portugal), sudjelovale su Nikolina Kajić, viši asistent sa Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Maja Lopin iz Javne ustanove Radimlja Stolac.

Međunarodni tečaj mediteranske prehrane, koji je pohađalo preko 50 partnera MD.net, nacionalni treneri, dionici i govornici; imao je za cilj pripremiti partnere za provedbu nacionalnih obuka koje će se odvijati tijekom prvog semestra iduće godine.

Tečaj je bio strukturiran u tri tematska panela:

  • Prirodni i kulturni krajolik
  • Prehrambena i gastronomska baština i
  • Kulturna baština i turizam.

Svaki od ovih panela imao je predavače koji su predstavljali akademski, javni i poslovni sektor.

Nakon prezentacija, održan je okrugli stol za razmjenu iskustava između predavača i polaznika.

Uz panele organizirana je radionica na kojoj su sudionici razgovarali o tome kako cijeniti i promicati mediteransku ishranu.

Treći dan studijske posjete bio je usredotočen na prikazivanje različitih iskustava koja odražavaju mediteranski način života u Algarveu.

Osim treninga, polaznici su imali priliku učiti o portugalskoj kuhinji koja kuha „Cataplanu“, tradicionalno jelo od morskih plodova iz Algarvea i družiti se uz koktel večeru s prehrambenim proizvodima iz različitih regija.

Polaznici su s treninga ponijeli saznanja o tome što se očekuje od njihovih nacionalnih obuka i niz materijala i metodologija za potporu njihovoj provedbi.

Također, u okviru manifestacije „Znanstveni dan“, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je radionicu u sklopu projekta MD.net.

Pod vodstvom koordinatora projekta, doc. dr.sc. Jurice Primorca, na radionici su razmatrane mogućnosti razvoja inventivnih proizvoda povezanih s tradicionalnom, mediteranskom prehranom.

Spomenuta problematika okupila je i brojne proizvođače koji su, uz sudjelovanje u radionici, imali priliku izložiti, ali i prodavati svoje proizvode svim posjetiteljima Znanstvenog dana.

Ideje koje je radionica iznjedrila dorađivat će se na idućim radionicama s ciljem dobivanja proizvoda koji će biti predstavljen svim partnerima projekta.

Novi proizvodi koji će nastati kroz ovaj projekt trebali bi ponuditi inventivnost u tradiciji, odnosno odražavati tradicionalne vrijednosti Mediterana i ujedno biti moderni kako bi bili konkurentni na prehrambenom tržištu naše regije.

Kopirati
Drag cursor here to close