Recept

Napravite neodoljivu pitu od mlijeka

Smjesu sa žumanjcima izmiksajte tako da uklonite grudice pa lagano umiješajte snijeg. Premažite dno tijesta bjelanjkom, a rubove žumanjkom pa ga nadjenite smjesom.
Lifestyle / Hrana | 19. 11. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Melktert ili mliječni tart južnoafrički je specijalitet koji je osvojio cijeli svijet, uključujući i slavne kuhare, kao što je primjerice Jamie Oliver. Taj je "slatkiš" chef uvrstio u svoju kuharicu. Glavni sastojak je mlijeko zbog kojeg je nadjev pjenast poput najfinijih kremšnita.

Kora koja se koristi može biti od prhkog ili lisnatog tijesta, ali to se može i izostaviti. Odlučite li se na verziju bez tijesta, smjesu ulijte u maslacem velikodušno namašćen kalup koji pospete krušnim mrvicama, prenosi Punkufer.

Sastojci:

pakiranje lisnatog tijesta

1 l mlijeka
1/2 štapića cimeta
kora 1/2 limuna
45 g maslaca
120 g brašna
200 g šećera
1/4 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
4 jaja + 1 za premazivanje tijesta
1/4 žličice arome badema
cimet za posipavanje

Priprema:

1. Okrugli dublji kalup za pite namastite i pobrašnite. Lisnato tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa obložite njime dno i rubove kalupa. Izbockajte tijesto i prekrijte ga masnim papirom pa stavite suhi grah kako ne bi previše naraslo tijekom pečenja. Pecite oko 10 minuta na 180 °C dok ne pozlati pa ostavite da se hladi dok ne bude mlako.

2. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko, cimet, koricu limuna i maslac. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se hladi 20 minuta.

3. Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo zajedno u velikoj posudi.

4. Procijedite mlijeko i dodajte ga žumanjcima pa povežite sa suhim sastojcima žustro miješajući. Dodajte aromu badema.

5. Smjesu kuhajte na pari miješajući pjenjačom dok smjesa ne postane sjajna i gušća. Ohladite smjesu tako da posudu s kremom stavite u lonac s hladnom vodom.

6. Napravite snijeg od bjelanjaka s kojom kapi limunova soka.

7. Smjesu sa žumanjcima izmiksajte tako da uklonite grudice pa lagano umiješajte snijeg. Premažite dno tijesta bjelanjkom, a rubove žumanjkom pa ga nadjenite smjesom.

8. Pecite na 180 °C oko 35 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite 15 minuta da se hladi pa pospite cimetom.

Kopirati
Drag cursor here to close