Koliko ih vi konzumirate?

Ovo su zdrave namirnice kojima možete regulirati krvni tlak

Primarna je zadaća, tvrde stručnjaci, smanjiti unos masti, soli i alkohola, a povećati unos voća i povrća te cjelovitih žitarica.
Lifestyle / Hrana | 25. 01. 2024. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baš kao i kod većine tegoba, pravilna prehrana može pomoći pri snižavanju krvnog tlaka...

Primarna je zadaća, tvrde stručnjaci, smanjiti unos masti, soli i alkohola, a povećati unos voća i povrća te cjelovitih žitarica.



Borovnice: One su prepune flavonoida, snižavaju razinu lošeg kolesterola i reguliraju krvni tlak. Borovnice su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.

Krumpir: Kalij i magnezij, dva minerala koji pomažu snižavanju krvnog tlaka nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete, piše Ordinacija.hr.

Cikla: Znanstvenici sa sveučilišta Queen Mary u Londonu su došli do saznanja da pacijenti s visokim krvnim tlakom koji su pili sok od cikle pokazuju nevjerojatan napredak u snižavanju krvnog tlaka. Jedna druga studija zaključuje kako su za to vjerojatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju krvni tlak u roku od 24 sata.

Banane: Kako banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom. Ovo voće je jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati zdravu razinu tlaka i potiče normalan rad srca. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto.

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje blagotvorno djeluje na lipide u krvi te također smanjuje krvni tlak. Jedna od studija pokazuje da krvni tlak postaje niži što više maslinova ulja koristite.

Čaj od hibiskusa: Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižavanju krvnog tlaka, i to samo nakon četiri tjedan ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.

Brokula: Prepuna je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži prevenira oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokule će regulirati krvni tlak.


Riba: Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija - obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne žile, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni tlak.

Tamna čokolada: Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni tlak dokazano je u velikom broju studija. Na dan si priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

Kopirati
Drag cursor here to close