Čitate li sastojke na pakiranjima?

Namirnice koje su toliko prerađene da ih odmah trebate baciti

Istraživači su također otkrili da ove ultra-procesirane namirnice sadrže ogroman postotak dodanog šećera što povećava rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Lifestyle / Hrana | 22. 02. 2019. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija objavljena u časopisu BMJ Open otkrila je da nevjerojatnih 60% kalorija u dnevnoj prehrani prosječnog Amerikanca dolazi od "ultra-obrađenih" namirnica.

Kada se kaža da je namirnica "ultraobrađena" to znači da sadrži aditive - poput hidrogeniranih ulja, umjetnih aroma i emulgatora, a svi su skriveni pod E brojevima.

Istraživači su također otkrili da ove ultra-procesirane namirnice sadrže ogroman postotak dodanog šećera što povećava rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. U intervjuu za HealthDay News, glavna autorica studije Euridice Martinez Steele objasnila je kako iz prehrane izbaciti ultraprerađene namirnice:

"Postoji jedan vrlo jednostavna način da ne unosiš namirnice opterećene dodanim šećerom, a to je da naučiš dobro razlikovati pravu ili cjelovitu hranu od prerađene. A taj put počinje tako da čitaš etikete i shvatiš da nije toliko teško kuhati i povremeno napraviti zdrave slastice.", prenosi miss Zdrava.

Ovo su najgore:

Čips - postoje bolji i lošiji čipsevi. Pretpostavljaš da su lošiji oni koji imaju i najviše okusa jer sadrže umjetne arome, boje i konzervanse. Osim na deklaraciji to se uglavnom može vidjeti i po samoj boji čipsa koja je neprirodna, uglavnom naginje prema narančastoj. Bolja zamjena za kupovni čips je onaj napravljen doma ili na kojem piše da je organski jer takvi obično sadrže više vlakana, manje soli i nezdravih masnoća. Najbolji pak izbor je čips od kelja.

Keks, kolači i torte zamotani u plastiku - izgledaju svježe mjesecima, a prepuni su šećera i konzervansa (otuda i njihova dugovječnost). Pravljenje vlastitih slastica puno je bolja opcija jer osim istinske svježine, manje šećera ili zdravih sladila i izostanka konzervansa za njihovu pripremu možeš koristiti i zdravije verzije brašna poput slanutkovog, pirovog, kokosovog. Osim toga, ako živiš u većem gradu u trgovinama zdrave hrane i pojedinim zdravo orijentiranim slastičarnicama možeš i kupiti zdrave slastice.

Neke vrste kruha - već znaš da trebaš izbjegavati bijeli kruh od prerađenog bijelog brašna, ali neki naizgled zdravi kruhovi punu su aditiva. Kruh je jedna od onih namirnica gdje je čitanje popisa sastojaka doista vrlo važno. Općenito, preporučuje se konzumacija kruha od cjelovitog zrna kao i onog bez glutena koji ne sadrži aditive i konzervanse. Neki od najzdravijih kruhova moraju biti zamrznuti jer ne sadrže konzervanse.

Dijetna pića - osim činjenice da takva pića imaju nultu nutritivnu vrijednost, ona sadrže umjetna sladila poput aspartama, saharina i sukraloze te je povezana s glavoboljama, depresijom i povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ako se ne možeš zadovoljiti s običnom H2O, probaj s gaziranom bez dodanih okusa i sladila.

Smrznuta pizza - većina tijesta za pizzu koja se kupe gotova sadrže aditive, zato je najbolje napraviti vlastito tijesto. Postoji puno recepata i za tijesta za pizzu od integralnog ili bezglutenskog brašna kao i za proteinske podloge.

Slatkiši - većina ih pored šećera sadrži visoko fruktozni sirup i umjetne arome. Ali srećom, običnu čokoladu možeš zamijeniti za onu sa 70% kakaa. Takva čokolada je dobar izvor magnezija i antioksidanata, koji mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i kolesterola.


Kopirati
Drag cursor here to close