Pet dobrih i loših

Koje su namirnice dobre, a koje loše za zamrzavanje

Pet dobrih namirnica za zamrzavanje i pet loših
Lifestyle / Hrana | 24. 07. 2020. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrznuta hrana ponekad je izvrsna ideja. Osim što su neke namirnice veoma jeftine, možeš ju dugo vremena čuvati u zamrzivaču, a da se pritom ne pokvari. No, to pravilo naravno ne vrijedi za sve namirnice stoga ti donosimo popis pet dobrih i pet loših smrznutih namirnica.

Budući da sve namirnice ne zadržavaju svoju kvalitetu na isti način kada su zamrznute iz razgovoru sa chefovima, donosimo ti  popis namirnica koje bi trebala ostaviti na policama te popis onih s kojima bi se trebala opskrbiti.

Kupnja smrznutog mesa je dobra ideja

Jedna stvar koju definitivno želiš ugrabiti iz zamrzivača u trgovinama svakako je meso, rekao je Nick Liberato, kuhar i zvijezda Netflixove serije "Restorani na rubu"ili "Restaurants on the Edge." On naglašava kako je piletina posebno dobro meso za zamrzavanje jer je obično manja i brže se zamrzne. Njima uz bok odmah idu i svinjska te goveđa rebra, dodao je Robert Lomeli, kuhar iz kompanije Strat u Las Vegasu.

Smrznuti plodovi mora odlična su ideja za brze obroke

Smrznuti morski plodovi i smrznute škampe također su dobre namirnice za kupovinu, kaže Devin Alexander, slavna kuharica. "Bakalar je izvrstan jer s njim možeš napraviti toliko brzih jela", rekla je za Insider. Sirovi škampi se također dobro smrzavaju i otapaju, objasnio je Lomeli jer nakon odmrzavanja ne zadržavaju puno vode, pa se mogu pravilno kuhati te mogu dobiti boju kad se peku.

Smrznuta juha također je dobra ideja

Osim što je fina i zdrava, smrznuta juha brzo se priprema i odmrzava, a njena kvaliteta obično je točno onakva kakva je i bila prije zamrzavanja, kaže Liberato.

Zamrznuto voće često može biti korisna namirnica

Smrznuto voće može biti ukusno i korisno u brojnim receptima, uključujući zdrave palačinke, smoothieje i za razne kolače, kaže Alexander. Također, napominje da takvo voće nema dodanih aditiva te je i zbog toga dobra ideja smrznuti ga te ga tako očuvati duže pogotovo ako ga kupiš više nego što ga stigneš potrošiti.

Povrće s visokom razinom vlakana u sebi

Dobra je ideja svoj zamrzivač napuniti povrćem punim vlakana, kao što je grašak ili špinat jer će se nakon otapanja odlično skuhati. Uvijek ga zato imaj pri ruci, kaže Alexander.

Budući da je tjesteninu lako pripremiti, kupovina zamrznute neće ti uštedjeti puno vremena, energije ni novaca

Smrznuta jela od tjestenine mogu imati i neobičnu teksturu od kuhanja i ponovnog zagrijavanja, naveo je Liberato te dodao da često sadržava puno natrija i masnoća koje bi izbjegla ako ju pripremaš sama, kod kuće.

Delikatno povrće ne smrzava se uvijek dobro

Delikatno povrće poput brokule, cvjetače i mrkve nisu najbolji proizvodi za kupovinu smrznutih pakiranja, navodi Lomeli. "Vjerujem da činjenica da su pripremljeni prije zamrzavanja u potpunosti utječe na okus i teksturu ovog povrća što rezultira kašastim proizvodom", rekao je za Insider.

Kupovna kuhana i zamrznuta riža često je skuplja u nego kad ju sama napraviš

"Tekstura i okus kuhane riže nikada neće biti ista kao kod one kuhane u kući, a gotovo je četiri puta skuplja", navodi Lomeli za Insider. Umjesto toga, kupi ju i pripremi sama, kod kuće. Odredi veličinu porcije i zamrzni ju, ako baš to želiš.

Smrznuti mix za smoothie često je pun šećera

Na prvi pogled, mnoge smrznute smjese za smoothieje izgledaju kao zdrav izbor, ali ako pažljivo pročitaš etikete, vidjet ćeš da su pune dodatnih šećera i aditiva, kaže Alexander. Mnogo je bolja ideja onda kupiti voće, oprati ga, narezati i smrznuti sama.

Smrznute burgere bolje je pripremiti kod kuće, nego kupovati

Alexander je za Insider rekla da su unaprijed pripremljeni i smrznuti burgeri koji dolaze i s pecivima često napunjeni niskokvalitetnim sastojcima te nude veoma malo okusa i ukusa u odnosu na njihovu cijenu. Stoga, kupi mljeveno meso, pripremi peciva i sama sastavi svoje burgere, zamrzni ih te zatim izvadi na dan roštiljanja!


Kopirati
Drag cursor here to close