Zanimljivo

Namirnice koje pomažu da se bolje naspavamo

Probiotička vlakna koja se mogu pronaći u hrani poput slanutka, artičoka i poriluka, pomažu povećati broj dobrih bakterija u crijevima te poboljšati san.
Lifestyle / Hrana | 07. 03. 2018. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz jedne studije iz 2011. godine poznato je da konzumacija kiwija prija spavanja pomaže da utonete u dubok san. Kiwi sadrži visok postotak serotonina koji je ključan za dobar san. Serotonin regulira temperaturu tijela, osjećaj boli, apetit, disanje i slično te kada se uravnoteži daje nam osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Ali koje još namirnice pomažu snu?

Perad i orašasto voće

Puretina i piletina sadrže puno triptofana koji pojačava serotonin. Također hrana koja ima puno triptofana i vitamina B6 pomaže ljudskom tijelu proizvesti melatonin, hormon spavanja koji luči epifiza, javlja Večernji list.

Drugi izvori triptofana i vitamina B6 je grah, leća, sir, tofu, tuna, jaja, orašasto voće, cjelovite žitarice i sjemenke. Trešnje i višnje Toliko sadrže u sebi melatonina da je gotovo isto konzumirate li višnje i trešnje ili čisti melatonin kupljen u trgovini ili ljekarni.

Banane i povrće s lišćem

Hrana koja je bogata kalijem i magnezijem pomažu u opuštanju mišića, a magnezij pomaže također i prilikom grčenja mišića. Dobar izvor magnezija su cjelovite žitarice, orašasto voće i povrće sa tamno-zelenim lišćem. Hrana bogata kalijem su banane, krumpiri, mlijeko i marelice.

Probiotici

Prema prošlogodišnjem istraživanju na sveučilištu Colorado Bouldera, probiotička vlakna koja se mogu pronaći u hrani poput slanutka, artičoka i poriluka, pomažu povećati broj dobrih bakterija u crijevima te poboljšati san. Istraživanje je rađeno na štakorima pa je teško ovako rano procijeniti djeluje li na ljudima.

Vlakna

Prehrana bogata hranom koja sadrži vlakna poput graha, leće, bobičastog voća i cjelovitih žitarica, može poboljšati san. Prehrana u kojoj se više konzumiraju zasićene masne kiseline, a manje vlakana, može uzrokovati lošim i laganim snom.

Važno je i kada jedete

Svatko tko se dobro najede za vrijeme nedjeljnog ručka vrlo vjerojatno će se osjećati uspavano. S druge strane, manji uzastopni obroci tokom dana poboljšavaju san. Ljudi se osjećaju pospano nakon ogromnog obroka jer se na taj način naglo mijenja razina šećera u krvi te se pokreće reakcija inzulina koja ima učinak poput sedativa. Nije bitno samo što jedemo nego kada i koliko jedemo. Važno je doručkovati jer uravnotežuje razinu šećera u krvi i minimalizira proizvodnju adrenalina, a kasnije to rezultira proizvodnjom melatonina.

Kopirati
Drag cursor here to close