Mogu se upropastiti

Namirnice koje ne bi trebali prati prije kuhanja

Nikada ne perite ove namirnice prije kuhanja - možete ih tako upropastiti
Lifestyle / Hrana | 02. 09. 2021. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se čini da je možda najbolji način oprati namirnice prije pripreme kako bi se riješili bakterija i prljavštine, ne mora uvijek biti tako. Stručnjaci također upozoravaju da to ponekad treba zaobići.

Postoje namirnice koje se nikako ne bi trebale prati prije termičke obrade, a kako piše Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pranjem možete samo upropastiti namirnicu.

Nikada ne perite sirovo meso, piletinu, puretinu i jaja 

Nakon što ste kupili meso u dućanu, prva vam je pomisao da ga morate oprati kako bi se riješili moguće prljavštine. Ipak stručnjaci savjetuju da to ne radite jer pranjem tih namirnica možete samo bakterije ostaviti u sudoperu, na radnoj površini koje onda mogu završiti na drugoj hrani, poput salate ili voća i na kraju mogu uzrokovati zarazu. Nedavno je istraživanje otkrilo kako pranje mesa može samo uzrokovati dodatnu kontaminaciju u kuhinji što može uzrokovati bolesti uzrokovane hranom te savjetuju sve da zaborave na tu naviku, prenosi Ordinacija.hr.

Ne perite svježe meso i meso od peradi jer sadrže bakterije koje se mogu zadržavati na površini i tako se naći i na namirnicama na kojima nisu bile, a koje vi možete pojesti, savjetuju iz Američke agencije za sigurnost hrane. Naglašavaju i kako je većina bakterija čvrsto prilijepljena na meso, pa ih pranjem možete samo raširiti po kuhinji.

Ako perete jaja, ona će biti podložna 

Možda je lakše shvatiti što se to događa kada peremo meso, ali što se može dogoditi s jajima i nije tako očigledno.

Conor O'Flynn, voditelj tvrtke O'Flynn Medical, pojašnjava kako tim postupkom možete bakterije, poput salmonele, prenijeti sa površine u unutrašnjost namirnice.

„Kada perete jaja, prirodna barijera opne može biti ugrožena i tako štetne bakterije mogu ući u jaje, što se smatra i savršenom podlogom za množenje bakterije“, dodaje. Bakterije mogu ući u jaje i ako ih ne kuhate dovoljno dugo. Američka agencija za hranu kaže da kada kokoš izlegne jaje ona imaju prirodnu zaštitnu opnu koja ih štiti od bakterija. Ta opna se uništava kada se peru radi prodaje i zamjenjuje se tankim slojem jestivih ulja koja će osigurati njihovo trajanje. Bilo kakvo dodatno ispiranje jaja nije dobrodošlo.

Iako se možda čini logično oprati meso prije korištenja, stručnjaci smatraju kako to više nije potrebni radi komercijalnih tehnika pranja. Pa je tako to pranje namirnica nekada bilo obavezno, danas tehnologija omogućava da mi o tome ne moramo brinuti – sve će se namirnice oprati prije procesuiranja i pakiranja pa se vi možete opustiti.

Kopirati
Drag cursor here to close