Zapostavljena

Namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj

Riječ je o iznimno zasitnoj, a jeftinoj namirnici koja se radi mljevenjem pšenice.
Lifestyle / Hrana | 19. 11. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Mnoga ukusna jela možete praviti s grizom

Griz od pšenične krupice bio je iznimno popularna namirnica u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Koristio se za pripremu kaše na bazi mlijeka koja se posluživala u hrvatskim školama kao užina uz dodatak kakaa i nešto šećera.

Riječ je o iznimno zasitnoj, a jeftinoj namirnici koja se radi mljevenjem pšenice. U stotinu grama griza nalazi se oko 360 kalorija, dok se kilogram istog proizvoda može kupiti i po cijeni od pet kuna. Na tržištu se danas mogu naći i grizevi od pira, heljde ili riže, no njihova cijena je nešto viša, piše zadovoljna.hr.

Povrh svega riječ je vrlo fleksibilnom sastojku od kojeg se mogu raditi razna jela i s kojom ćete za relativno malo novca nahraniti cijelu obitelj.

Kako skuhati griz?

Griz je izvrsna ideja za doručak, ručak ili večeru. Umjesto zobene kaše, ujutro skuhajte griz prema uputama na pakiranju. Uglavnom se preporučuje koristiti 20 grama griza od pšenične krupice na 200 ml tekućine. Neprestano miješajte kuhačom dok se smjesa ne zgusne.

Griz bi bilo preporučljivo kuhati na laganoj temperaturi i u dubljem loncu. Nikako nemojte velike količine kuhati u manjoj posudi jer ova namirnica voli tijekom termičke obrade ''izletjeti'' iz posude i napraviti nered na štednjaku, ali i opeći ako vrući komadić ''sleti'' na kožu.

Griz na slatko i na slano

Skuhani griz na vodi ili mlijeku možete zasladiti šećerom, medom, čokoladnim namazom, pekmezom i sličnim sastojcima.

U njega možete dodati i zdrobljenu bananu, skuhane jabuke s cimetom, ili bilo koje drugo svježe, konzervirano ili smrznuto voće. Okus će mu poboljšati i malo kakao praha, maslac od kikirikija ili nekoliko komadića orašastog voća po želji.

Griz možete skuhati i „na slano“. Upotrijebite pšeničnu krupicu umjesto palente i skuhajte griz na mesnom ili povrtnom temeljcu s nešto maslaca, te poslužite uz pečeno meso, gulaš i slična jela.

Od griza, jaja, nešto vode i masnoće možete napraviti i noklice te ih ukuhati u pileću juhu ili varivo od graška.

Kopirati
Drag cursor here to close