Slatki Božić uz Rock'n'Raw

Na blagdansko jutro probudite se uz ovaj napitak - Matcha Latte

Zapravo sam velika ljubiteljica čajeva i to lokalnih, skupljam ih i sušim kad god stignem i svakodnevno ispijam. Al se s vremena na vrijeme počastim i ovim blagom - Matcha prahom.
Lifestyle / Hrana | 16. 12. 2020. u 11:59 Marija Kostić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matcha Latte - a što mislite da se u blagdanska jutra, umjesto uz kavu budite uz ovaj divni napitak!?

Zapravo sam velika ljubiteljica čajeva i to lokalnih, skupljam ih i sušim kad god stignem i svakodnevno ispijam. Al se s vremena na vrijeme počastim i ovim blagom - Matcha prahom.

Matcha prah se dobiva od iste biljke kao i zeleni i crni čaj, samo je način obrade drukčiji - nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su lupanjem pretvoreni u fini prah koji se nakon toga prosijava. Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. stoljeća, ali najbolja matcha dolazi iz Japana. S pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci razbuditi, popraviti koncentraciju i ispuniti energijom.

Foto: Rock / Matcha Latte

Osim što sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E, matcha je bogata antioksidansima nazvanim polifenoli koji su vezani za zaštitu od srčanih bolesti i raka, smanjenje krvnog tlaka i protiv starenja, jačanje metabolizma i brže sagorijevanje masnoća, usporavanje ili zaustavljanje rasta stanica karcinoma.

Također, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi, te se smatra 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja.

Osobama koje boluju od artritisa preporučuje se kavu (koja im šteti) zamijeniti s matcha prahom jer antioksidansi u matchi mogu ublažiti bolove u tijelu te usporiti razgradnju hrskavice i očuvati zdravlje zglobova.

Da biste pripremili ovaj preukusni i zdravi napitak bit će vam potrebno sljedeće:

  • 1 žličica matcha praha
  • žličica praha vanilije ili prirodna aroma vanilije
  • 1,5 dl biljnog mlijeka po izboru (meni je s kokosovim i bademovim najukusnije)
  • zasladite po izboru

U blender ulijte toplo mlijeko i dodajte matcha prah i ostale sastojke i umutite dok se ne stvori pjena na vrhu, otprilike pola minute. Inače, prah i voda se miješaju bambusovom metlicom dok se ne stvori pjena, ali može poslužiti i blender. I, to je to! Uživajte u svakom gutljaju!

Kopirati
Drag cursor here to close