''Nema kruha bez motike''

Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u Mostaru

Kruh ima veliki značaj u našim životima, jer on je snaga duha i života
Lifestyle / Hrana | 25. 10. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miris domaćeg kruha i domaćih specijaliteta proširio se danas šetalištem N.Š. Zrinjski gdje se održala manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje.

Posjetitelji su danas na sajmu mogli pronaći brojne delicije, male slastice, zimnice, voće, povrće...

FOTO: Bljesak.info / Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje

Na ovoj manifestacijiji sudjeluju sve osnovne i srednje škole Grada Mostara, kao i KUD-a, a manifestacija je humanitarnoga karaktera.

Darija Stojčić direktorica Osme osnovne škole za N1 je govorila o ovoj manifestaciji, koja je u gradu na Neretvi već tradicionalna.

Nadogradnja općem odgoju

''Cilj ove manifestacije je višestruk, prvenstveno važna je jedna nadogradnja općem odgoju i obazovanju naše djece vezano za zaštitu okoliša, zdravu ishranu, ekološku proizvodnju, za šire poznavanje biljnog spektra naše Hercegovine, za tradciju hrvatskog naroda i običaja u Hercegovini'', kaže Stojčić, dodajući da djeci žele pokazati nastajanje samog kruha.

''Želimo pokazati djeci nastajanje samog kruha, od zrna do stola. Jer kruh već tradicionalno ima veliki značaj u našim životima, jer on je snaga duha i života. Samim tim izrađuje se jedan emocionolni stav između učenika i prirode'', rekla je Stojčić.

Kazala je da su jedan dio slastica sigurno pripremali učenici, ali da je ovom prilikom važno zahvaliti i dragim bakama, majkama, starijim sestrama, koje su pomogle da se slastice nađu na stolovima.

''Dane kruha imali smo već u vrtićima, a sada se pridružuju i osnovne i srednje škole. Uistinu kruh naš svagdanji je materijal koji daje mnogo simbolike u samom značenju. Plodove zemlje treba oblikovati i pretvoriti u ljudsku hranu. Tu govorimo i mislimo da je kruh nešto bez čega se skoro živjeti i ne može, zato da bi kruh nastao moramo se dobro organizirati, imati zemljište, veliki rad ratara, oni koji prerađuju pšenicu u brašno i one koji prave kruh da bi danas bili sretni'', rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na otvaranju ove manifestacije.

Ova manifestacija je, kaže Bešlić, blagodat naših učenika te želi ovakve manifestacije podržavati, jer pokazuju blagodati rada.

Bez rada nema ništa

''Mladi ljudi, na kojima svijet ostaje, morate izvući pouku da bez rada nema ništa, tako da neće ni kruh doći bez rada. Želja je da radne navike ponesemo za budućnost, jer civilizacija se zasniva na radu i naša budućnost od nas ovisi'', kaže Bešlić.

Pošto je ova organizacija humanitarnog karaktera, Bešlić se posebno zahvalio svima koji su pomogli u pripremanju kruha. Zahvalio se i folklorašima i zemlji koja nas hrani.

Foto: Bljesak.info / Dani kruha osnovnih i srednjih škola Mostara


Nevenko Herceg, premijer Vlade HNŽ-a, rekao je da ga raduje što se i ove godine na ovako primjeren način zahvaljuje za plodove zemlje.

''Čovjek od svog ishodišta u zadnjih 12 tisuća godina se zahvaljuje za plodove zemlje, plemena su to radila svojim nekim ritualima, a suvremeni na poseban način, a jedan od njih je ovaj. Držim da su Dani kruha jedna posebna prigoda i način da kod mladih probudimo svijest o važnosti prehrane suvremenog čovjeka. Danas u svijetu imamo krajnosti, zapadna društva obiluju u hrani koju bacaju, a s druge strane imamo manje razvijene zemlje i siromašni svijet gdje ljudi gladuju i ne mogu si priuštiti ni kruh svagdašnji. Manifestacija kao ova su dobra prigoda da potaknemo na promišljanje, na vrline kao što su solidarnost, pomaganje i zajedništvo'', zaključio je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close