Znate li?

Mogu li se jaja podgrijavati

Iako nema potvrde o smanjenoj nutritivnoj vrijednosti podgrijanih jaja, budite spremni da će donekle doći do promjene okusa i teksture.
Lifestyle / Hrana | 19. 09. 2020. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jaja su mnogima nezaobilazna, svakodnevna namirnica. Biramo ih jer su jednostavna za pripremu i nutritivno savršena. Iako ih najčešće jedemo svježe pripremljena, postoje situacije gdje bismo rado pojeli jaja, ali ih nemamo kako u tom trenu pripremiti.

U ovom članku Fitness.hr preispituje smije li se jaje podgrijavati i kako, s obzirom na njihov način pripreme.

Utjecaj podgrijavanja na namirnicu

Podgrijavanje namirnica utječe na teksturu, okus i nutritivni sadržaj namirnice. Primjerice, zagrijavanjem povrća smanjuje se udio vitamina.

Kad govorimo o jajima, jasno je da se mijenja nutritivna vrijednost između sirovih i kuhanih jaja, ali nedostaje podatak između termički obrađenih i podgrijavanih jaja. No, ono što se zna je da kod podgrijavanja jaja također dolazi do promjene teksture, a donekle i okusa – jaja postanu suha i gumasta.

Kad govorimo o sigurnosti, važno je da je obrok koji sadrži jaja bio primjereno pohranjen na hladnome te potom podgrijan na željenu temperaturu. Takav postupak smatra se zdravstveno sigurnim.

Kako podgrijati jaja s obzirom na njihovu pripremu?

Generalno govoreći, podgrijavana jaja i obroci koji sadrže jaja su sigurni za konzumaciju ukoliko su dovoljno termički obrađeni i pravilno pohranjeni na hladno mjesto. Sirova jaja trebaju biti kuhana tako da više nisu u tekućem stanju, čime se smanjuje rizik od bakterija, poput salmonele, koja može izazvati proljev, vrućicu, grčeve i povraćanje.

Jednom kad su jaja pravilno kuhana, treba ih pohraniti u posudu i staviti u hladnjak. Ovako gotova jaja savjetuje se pojesti u roku 3-4 dana. Generalno pravilo kod zagrijavanja je da bi jaja trebalo podgrijati na 75 stupnjeva, prije konzumacije.

Ovismo o načinu pripreme jaja, donosimo preporučene temperature podgrijavanja:

Kajgana. Najbrži način podgrijavanja kajgane je u mikrovalnoj pećnici. Na najvećoj temperaturi zagrijte jaja u nekoliko intervala od 20-30 sekundi s miješanjem između intervala.
   

Omlet ili quiche. Zagrijavanje ovakvog obroka koji ima više namirnica najbolje je raditi u pećnici. Stavite na 15-20 minuta na temperaturu od 180 stupnjeva ili na 25-30 ako je obrok zamrznut.
   

Kuhana jaja. Zakuhajte vodu i jaja stavite da se zagriju 2-5 minuta.

Jaja na oko. Stavite jaja na tavu na kojoj ste stavili malo masnoće. Nije potrebno okretati ih. Ostavite ih tako 2-5 minuta da se potpuno zagriju.

Poširana jaja. Zakuhajte vodu i nježno stavite jaje u vodu da se zagrije. Ostavite 1-2 minute pa nježno izvadite.

Zaključak

Termički obrađena jaja moguće je sigurno konzumirati podgrijana ako su isprva pravilno kuhana / pečena te pohranjena na hladno mjesto. I podgrijavanje treba odraditi na pravilnoj temperaturi kako bi se jaje potpuno zagrijalo.

Iako nema potvrde o smanjenoj nutritivnoj vrijednosti podgrijanih jaja, budite spremni da će donekle doći do promjene okusa i teksture.

Kopirati
Drag cursor here to close