Smrznuti mousse

Marquise au Chocolat

Ponekad se u kolač prije zamrzavanja dodaju komadići keksa ili sušeno voće, a neki ga poslužuju i prelivenog s ganachom od čokolade ili s nešto šlaga...
Lifestyle / Hrana | 29. 11. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marquise au Chocolat je ime dekadentnog kolača koji se sastoji od smrznutog moussea od čokolade, a koji oduševljava svojom jednostavnošću i dubinom okusa.

Njegovo porijeklo nije istraženo do kraja. Neki vjeruju da potječe iz 17. ili 18. stoljeća, a da je ime dobio po francuskoj aristokratkinji markizi de Savigne koja je obožavala jesti čokoladu.

Ponekad se u kolač prije zamrzavanja dodaju komadići keksa ili sušeno voće, a neki ga poslužuju i prelivenog s ganachom od čokolade ili s nešto šlaga.

Vrlo lako se priprema i kod kuće od svega nekoliko jednostavnih sastojaka.

Sastojci:

370 g tamne čokolade

300 ml milerama

240 g šećera

115 g maslaca

50 ml hladnog mlijeka

4 žumanjka

prstohvat soli

keksi po želji poput Speculasa

Priprema:

Obložite kalup za kruh prozirnom plastičnom folijom. Ovaj će vam korak pomoći da kasnije lakše izvadite smrznuti mousse iz kalupa.

Na pari rastopite čokoladu i maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite sa strane i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi otprilike 15 minuta. U mikseru istucite žumanjke sa sobne temperature, 200 grama šećera i prstohvat soli dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.

Umiješajte pažljivo smjesu na bazi jaja u rastopljenu čokoladu.

U posebnoj zdjeli izmiksajte mileram, mlijeko i preostali šećer dok se smjesa ne zgusne.

Nježno umiješajte dobivenu smjesu u ostatak mousse od čokolade.

Prebacite dobiveni mousse od čokolade u pripremljeni kalup. Po želji možete dodati i nešto natrganih zimskih keksa i uroniti u sjesu.

Prekrite kalup s plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na barem šest sati.

Izvadite iz zamrzivača barem pola sata prije posluživanja, narežite na kriške i uživajte. Poslužiti ga možete i s malo šlaga. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close