Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina
Marelice su pravi izvor zdravlja - čuvaju srce, jačaju kosti i pomlađuju

Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina

Lifestyle / Hrana | 29. 06. 2018. u 10:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Izvor vitamina A

Marelice su prepune ovog vitamina poznatog i kao retinol. Osim što čuva zdravlje očiju, pomaže u održavanju imunološkog sustava zdravim i tako čuvaju zdravlje kože, piše Ordinacija.hr.

Pune su vlakana

Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz marelica je topiv u masti i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbiraju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju probave.  Marelice su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Dobre su za zdravlje srca

Kako je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju kolesterola što znači da štiti vaše srce. Kalij koji sadrži ovo voće održava zdrave razine elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Pojedite dvije marelice na dan kako bi pomogli zdravlju.

Bogata vitaminom B-17

Bogata je vitaminom B 17- amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava stanice raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada stanice raka tako što uništava enzim kancerogenih stanica koji se razlikuje od istog enzima u normalnim stanicama.

Vitamin B17 se koristi kao glavna terapija oboljelih od raka u klinikama širom svijeta pored ostalih netoksičnih lijekova i odgovarajućeg načina prehrane.

Sjeme marelice je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koristi se u kozmetičkoj industriji u preparatima namijenjenim suhoj, starijoj i izboranoj koži.

Preporuka anemičnim osobama

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminacij, piše fit.ba.

Prepune su antioksidanata

Marelice su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno riješit ćete se toksina nakupljenih preko dana.
Čuvaju zdravlje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz marelice garantira savršeno zdravu kožu. Jeste li znali da antioksidansi iz ove voćke usporavaju proces starenja? Ako vam zdravstvene dobrobiti nisu dovoljan razlog za uživanje u marelicama, možda ljepota je...

Pomaže pri mršavljenju

Dijetna vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sustav i tako potiču rad metabolizma. Ako ste na dijeti marelica je odličan izbor za međuobrok – ostavlja vas sitima a nema puno kalorija.
Jača kosti

Kalcij je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a marelica ga sadrži u velikim količinama. Dobro je znati da bez dovoljno kalija, kalcij se ne apsorbira dobro u organizmu, a dobra je vijest da ih marelica ima u velikim količinama.

Kopirati
Drag cursor here to close