Praktičan, ukusan i zdrav zalogaj

Supermoćna mandarina

Nije tajna da su agrumi bogati vitaminom C, pa je izvrsna odluka pojesti grejp ili naranču jer ćeš imati puno koristi od njih. Posebno mjesto zauzimaju mandarine i premda su male, moćne su.
Lifestyle / Hrana | 27. 03. 2019. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nutricionistica Frida Harju-Westman izjavila je da mogu odgoditi pojavu sijedih vlasi u kosi. Zbog vitamina koje sadrže tijelo može imati velike koristi. "Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma", rekla je Harju-Westman. I dok će prekrasna kosa i koža biti rezultat tvog redovitog konzumiranja mandarina, to nisu jedine prednosti.

Što mandarine čine tijelu?

Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine također imaju mnoge ozbiljne zdravstvene prednosti. Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulirati krvni tlak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Mogu li ti mandarine pomoći da smršaviš?

Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. "Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovitu probavu i smanjuju razinu šećera u krvi."

Koja je razlika između naranči, mandarina i klementina?

Livestrong.com navodi, iako postoje razlike između naranči i mandarina, one su vrlo slične. Najočitija razlika je da su, mandarine mnogo manje od naranče, imaju tanju koru, imaju i znatno manje vitamina C i vlakana od naranče, pa je dodavanje naranče u prehranu jako pametno. Ali, za razliku od naranči mandarine su praktične za konzumaciju na bilo kojem mjestu jer se lagano gule.


Sastav i ljekovitost mandarine

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva.

Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice, piše Alternativa za vas.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe.

Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.

Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.  
 
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka.

Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

Kopirati
Drag cursor here to close