Bihać

Ljutočka dolina pobjednik ovogodišnje Trahanijade

U organizaciji Turističke zajednice Grada Bihaća održana je manifestacija pod nazivom Trahanijada.
Lifestyle / Hrana | 23. 09. 2019. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Turističke zajednice Grada Bihaća, protekli je vikend u ovome gradu održana manifestacija pod nazivom Trahanijada.

Petnaest prijavljenih natjecateljskih timova, stotine građana koji su dan proveli u Gelenderima i izvrsni tamburaški orkestar "Bedem" učinili su ovu nedjelju odličnom za druženje Bišćana, ali i mnogih turista koji su šetali ovim "usnulim parkom" kako su ga prije nekoliko godina nazvali iz Udruženja ABC organizirajući prvi festival "Jesen na Gelenderima". Trahana se pripremala isključivo na plinskim kuhalima jer loženje vatre na ovoj lokaciji nije dozvoljeno.

Foto:PR / Manifestacija je održana u Gelenderima

Stručni žiri u sastavu Fahrudin Osmanagić (majstor kulinarstva), Izet Šabić (makrobiotičar) i prof. Vildana Alibabić (nutricionist) uzimajući u obzir kriterije izgleda, okusa i gustoće ocijenili su da prva nagrada ide u ruke Udruženja žena "Ljutočka dolina", druga predstavnicima Pivnice "Bik", a treća ekipi MNK Boca Juniors i pizzeria ASA kojima su uručene i plakete.

Turistička zajednica Grada Bihaća želi nastaviti organizaciju "Trahanijade" i obogatiti njen sadržaj kako bi se ovo tradicionalno jelo učvrstilo u krajiškoj gastro ponudi i uz mnoga druga jela doprinijelo izgradnji gastro turističke ponude ovoga grada.

Foto:PR / Prva nagrada pripala Udruženju žena Ljutočka dolina

Trahana ili tarhana

Trahana je staro tradicionalno bosansko jelo, juha nad juhama, na kojoj su othranjene generacije Krajišnika. U njezino ime pokrenuta je ova manifestaciju koju održavaju građani Bihaća.

Video: Kako se priprema trahana
Kopirati
Drag cursor here to close