Iskoristi ljeto i napravi

Kraljica svih umaka - šalša

Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja.
Lifestyle / Hrana | 31. 08. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskoristi ljeto i napravi

Iskoristi ljeto za pripremanje šalše od domaćih rajčica koju možeš koristiti za milijun drugih jela.

U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaš li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša, piše missgastro.

Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....

Iskoristi stoga vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3 do 4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu. 

Potrebno ti je:

4 kg rajčica

1 kg kapule

2 dl maslinovog ulja

sol

papar

šećer

Od dodatnih sastojaka možeš koristi peršin, bosiljak i origano.

Priprema:

Rajčice oprati, preliti kipućom vodom i oguliti pa ih narezati na komadiće. Kapulu očistiti i sitno nasjeckati, zatim kratko prepržiti na malo maslinovog ulja, zatim dodati rajčicu, umiješati malo šećera te posoliti i pirjati dok se šalša ne zgusne na laganoj vatri.

Na ovaj temeljni recept možeš dodavati začine po želji i to: metvicu, vlasac, mažuran, lovor, mravinac, celer, mrkvu, češnjak, bosiljak, kapare, pinjole, kvasinu, balsamico, ružmarin, grožđice, bademe, kadulju, papar, koricu limuna, prošek,suho vino ili med.

Ako je šalša prekisela izbalansiraj je sa šećerom ili medom.

Kopirati
Drag cursor here to close