Roastbeef

Kralj blagdanske večere

Uz sezonske klasike poput francuske salate ili mlinaca, pečenje je svakako zvijezda blagdanske večere.
Lifestyle / Hrana | 26. 11. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Kralj blagdanske večere 

Mnogima je najdraži dio blagdana okupljanje obitelji i prijatelja za blagdanskim stolom. Večera koju tada poslužujemo je posebna zbog toga što u njoj uživamo s najdražima, ali i zato što se obično radi o specijalitetima koje ne pripremamo svakodnevno.

Svaka obitelj ima svoju blagdansku tradiciju, no uživanje u bogatoj večeri je ono što nam je svima zajedničko.  Uz sezonske klasike poput francuske salate ili mlinaca, pečenje je svakako zvijezda blagdanske večere, piše missgastro.

Roastbeef, kralj blagdanske večere će svakako biti savršeno pečen komad junetine. Roastbeef zahtijeva dozu strpljenja i iskustva kako bi ostao mekan u sredini, a najbolje ga je kombinirati s ljutinom hrena.

Sastojci:

1,5 kg ramsteka (junećih leđa bez kosti)

2 glavice luka

2 mrkve

1 kg batata

2 stapke celera

1 glavica češnjaka

svježi ružmarin

svježa kadulja

maslinovo ulje 

papar

sol 

Priprema:

Meso izvadi iz hladnjaka 30 minuta prije pripreme.  Pećnicu zagrij na 240 stupnjeva Celzijevih.  Batat i mrkvu oguli pa batat nareži na kockice. Očisti luk i češnjak. 

Povrće i svježe začine stavi u posudu za pečenje, prelij ih s malo maslinovog ulja i dobro pomiješaj. 

Meso premaži uljem i zatim ga dobro začini paprom i solju. Začinjeno meso stavi na povrće.  Meso s povrćem stavi u pećnicu i odmah spusti temperaturu na 200 stupnjeva Celzijevih.

Za medium pečenu junetinu meso treba peći jedan sat, a ako želiš da bude malo jače pečeno, ostavi ga u pećnici 15 minuta duže.  Kada je meso gotovo izvadi ga iz pećnice i ostavi da se odmori 15 minuta.

Roastbeef se savršeno slaže s umakom od hrena, a povrće koje se peklo uz meso možeš izmiksati u umak i poslužiti s pire krumpirom.

Kopirati
Drag cursor here to close