Kuhanje jaja

Koliko dugo treba kuhati jaja?

Koliko dugo kuhati jaja da žumanjak ne bude pretvrd ili mekan?
Lifestyle / Hrana | 30. 03. 2018. u 09:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žumanjak koji se mrvi. Bjelanjak kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuhanja jaja. Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz kipuće vode i dobiti baš kakvo vam je po guštu.

Najjednostavnije kuhanje jaja ima svoje zakonitosti jer će i mala nepažnja rezultirati prekuhavanjem jaja.

Pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka.  Ne kuhajte jaja izravno iz hladnjaka. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi i tako ćete izbjeći pucanje ljuske.

  / Vrijeme kuhanja jaja

Započnite kuhanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje izravno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske, piše Gastro.hr.

Dodajte žličicu soli. U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Izbjegnite prekuhavanje. Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close