Jednostavan recept

Kolač od jagoda i sira zaista vrijedi probati

Ricotta je tradicionalni talijanski svježi sir. Kad mu dodamo mirisne, sočne i slatke jagode – uspješan kolač je zagarantiran!
Lifestyle / Hrana | 02. 06. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jagode još uvijek vladaju i jednostavno ne možemo odoljeti njihovom okusu i mirisu. Ako im dodamo još fini sir, dobili smo savršeni svježi okus – idealan za tople ljetne dane. Donosimo recept za lagani ljetni kolač od ricotta sira i jagoda.

Ricotta je tradicionalni talijanski svježi sir. Proizvodi se od svježe sirutke zbog čega je i jedan od najlaganijih svježih sireva. Ricotta je sir siromašan mastima, a bogat bjelančevinama. Lagana i delikatna tekstura te blagi slatkasti okus čine ga omiljenim sastojkom velikog broja poznatih talijanskih jela, slastica, namaza i umaka. Kad mu dodamo mirisne, sočne i slatke jagode – uspješan kolač je zagarantiran! Plus: spravlja se brzo i lako.

Sastojci

190 g brašna  

180 g šećera

2 žličice praška za pecivo

prstohvat soli

3 jaja

300 g ricotta sira

100 g maslaca

½ žličice ekstrakta vanilije&

130 g svježih jagoda (narezane na četvrtine)

 Priprema  

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te namasti okrugli kalup. U posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješaj jaja, sir i ekstrakt vanilije u glatku smjesu te pomiješaj sa suhim sastojcima. Rastopi maslac u mikrovalnoj pećnici ili loncu te dodaj tijestu zajedno s jagodama. Sve dobro pomiješaj. Prebaci tijesto u kalup pa peci 30 do 40 minuta dok gornja površina ne bude zlatnosmeđe boje (napravi test čačkalicom). Ako želiš, na kraju možeš kolač dodatno ukrasiti jagodama.

Kopirati
Drag cursor here to close