Par savjeta

Koje pogreške radite prilikom pripreme ajvara?

Lifestyle / Hrana | 06. 09. 2017. u 16:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donosimo vam par savjeta kako da vaš ajvar bude još bolji ove godine!

Ne pečete paprike

Znalci se uglavnom slažu da je pečenje paprika superiorno bilo kakvom pirjanju ili kuhanju. Okus koji se dobiva pečenjem je vrlo teško zamijeniti ičim drugim!

Požurujete miješanje

Kremoznost je konačna odlika majstorskog ajvara. Postiže se dugotrajnim ravnomjernim pažljivim miješanjem mljevenih ocijeđenih sastojaka na umjerenoj vatri. Vrhunski ajvar nikada ne prašta površnost i šlampavost, piše Jutarnji list.

Preskačete guljenje

Pečene se paprike i pečeni patlidžani gule. Obavezno!

Prepečete paprike i patlidžane

Kora odnosno kožica povrća smije pocrnjeti, meso povrća ni slučajno.

Ne odstranjujete koštice

Koštice se također pažljivo odstranjuju, nikada uz pomoć vode, jer bi dugotrajan postupak cijeđenja bio besmislen. U stroj za mljevenje mesa, popularnu flajšmašinu, stavlja se sitna šajba kroz koju se melju patlidžan, paprike, očišćeni češnjak i ljute paprike.

Odabirete pogrešne sorte patlidžana

Kada su u pitanju patlidžani, nemojte biti neskloni novim lijepim duguljastim sortama. Lijepo se ispeku, nisu gorkasti i ne sadrže sjemenke.

Ne cijedite paprike i patlidžane

Cijeđenje paprika i patlidžana iznimno je važan i dugotrajan element priprave. Ostavite ih da se u cjedilu cijede najbolje cijeli dan, 12 sati najmanje.

Koristite konzervanse

Konzervansi ne dolaze u obzir. Prvo staklenke i poklopce sterilizirajte toplinom. Zatim napunjene otvorene staklenke odlaze na pasterizaciju u pećnicu.

Ne koristite rukavice

Cijeli postupak sterilizacije i pasterizacije obavezno obavljajte u rukavicama!

Kopirati
Drag cursor here to close