Jeste li probali?

Keškek, keške ili ćeške tradicionalno blagdansko jelo koje odmara želudac

Keške je naziv za jednostavnije tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić u nekim dijelovima BiH.
Lifestyle / Hrana | 25. 12. 2020. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Keškek, keške ili ćeške,  keškag, kiškak ili kaškek je tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić u skoro u svim katoličkim domaćinstvima diljem Bosne i Hercegovine.

Ovo tradicionalno jelo pravi se od piletine i variva od pšenice ili ječmma.

Iako ovo ima dugu tradiciju u Turskoj, popularno je i na grčkim otocima Lezbosu i Samosu, Epiru, Siriji, Iranu i drugim zemljama. Smatra se da pored keškeka i slavenska riječ za „kašu” dolazi od perzijske riječi kishk, dok su obje riječi izvedenice iz sanskrtskog kashaya, što znači „piće za ozdravljenje'', piše Wikipedia.

Očišćena pšenica se „istuče” (istupa) u stupici te se kasnije kuha, nakon toga u skuhanu pšenicu stavi se iskomadano meso kokoši ili pijetla koje se kuhalo u posoljenoj vodi. Nakon ponovnog kuhanja keške je gotovo te se ostavlja na hladno mjesto, a pri posluživanju se posoli i polije istopljenim maslacom, a u onovije vrijeme i maslinovim uljem.

U nastavku vam donosimo jedan od brojnih recepata.

Sastojci:
500 grama pšenice za keške (neki koriste i geršlo)
Jedna kokoš
Soli po ukusu


Pšenicu možete zaliti vrelom kipućom vodom u velikom loncu (barem 2-3 litra vode) , dobro se promiješa, poklopi i ostavi preko noći da upije vodu.

Pile ili kokoš oprati, posoliti i skuhati u ekspres loncu (ili u običnom). Kad se malo ohladi izvaditi ga iz juhe koja se sačuva. Pile očistiti od kostiju, žilica i kože. Čisto meso rukama iskomadati na male dijelove.

U veliki lonac (po mogućnosti s debelim dnom, ne smije zagarati) staviti ocijeđenu pšenicu (ne mora biti skroz ocijeđena, može osati malo vode) i dodati pileće meso, zaliti s malo juhe i kuhati. Kuhanje traje 3-4 sata, miješati svakih 5-10 minuta, u početku češće, poslije rijeđe. Ne smije zagorjeti, stalno dolijevati juhu kad ispari.

Neki kuhaju cijelo pile u pšenici pa poslije vade kosti i kožu, to može biti komplicirano. Također po nekim receptima sve se odvojeno skuha i pšenica i piletina, pa se sjedini i zalije juhom od koke, i na laganoj vatri sjedini.

Kad je keške skuhano, a to znamo kad je smjesa gusta i povezana kao kaša, teško otpada s kuhače, posoliti po ukusu. Mada neki prave neslano keške a sole ga pri posluživanju.

Kuhano keške držati u loncu u kojem se kuhalo. Po potrebi izvaditi količinu koja će se pojesti. Može se ugrijati u tavi s malo ulja ili svinjske masti.

Posluživanje

Može se poslužiti kao predjelo, preliveno istopljenim maslacem ili maslinovim uljem, te kao prilog mesu.

Video: Nova generacija - Božić dolazi
Kopirati
Drag cursor here to close