Dva razloga

Kavu ne smijete piti na prazan želudac

Jutarnja šalica kave može biti uzrok žgaravice.
Lifestyle / Hrana | 23. 07. 2019. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi ne mogu ni zamisliti početak dana bez šalice tople crne kave, no iako kava ima brojne zdravstvene blagodati, ovaj omiljeni napitak se ni u kojem slučaju ne bi smio piti na prazan želudac.

Tvari koje sadrži kava potiču – slično kao i kod nikotina i alkohola – proizvodnju želučane kiseline. Tako kava 'napada' sluznicu želuca, a posljedica su probavne smetnje. Jutarnja šalica kave može biti uzrok žgaravice, piše Miss7.

Osim toga, postoji vjerovanje da jutarnja kava razbuđuje. Američki znanstvenici otkrili su da kava uopće nema 'razbuđujuće' djelovanje jer je ujutro razina kortizola kod ljudi već i tako dovoljno visoka.

Naime, ujutro se oslobađa hormon stresa kortizol te potiče izmjenu tvari – dakle, prirodno nas razbuđuje. Dodatni kofein iz kave će zapravo smanjiti djelovanje, odnosno pobrinuti se za to da hormonu stresa treba više vremena kako bi se vratio na normalne razine.

Ako se ipak ne želite odreći jutarnje kave, preporuča se dodvanje malo mlijeka, a prije barem neki obrok (npr. malo kruha ili pahuljice).

Kopirati
Drag cursor here to close