Zdravija alternativa

Kava od gljiva - jeste li već probali ovaj neobičan napitak?

Kada govorimo o kavi s gljivama, treba reći kako se radi o mješavini mljevenih gljiva i zrna kave.
Lifestyle / Hrana | 04. 06. 2021. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za kavu od gljiva priča se da je zdravija alternativa klasičnoj kavi jer sadrži ekstrakte ljekovitih gljiva.

Iako su različite mješavine kave u trendu, ovaj koncept nije ništa novo. Prema nekim izvorima, gljive su se koristile kao zamjena za kavu u Finskoj još za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su zrna kave bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se gljive oduvijek koriste u azijskim zemljama kako u kulinarske tako i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Kada govorimo o kavi s gljivama, treba reći kako se radi o mješavini mljevenih gljiva i zrna kave.

Uobičajene ljekovite gljive koje se koriste za pripremu ove trendovske kave uključuju:

  •     Chaga gljive
  •     Reishi
  •     Kordiceps i neke druge


Kako se radi?

Da bi se napravila kava od gljiva, gljive se ekstrahiraju i od njih se napravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije gljive se zatim dehidriraju, melju u fini prah i miješaju u mljevena zrna kave. To se obično radi u omjeru 1:1.

Ovakva kava sadrži manje kofeina

Kofein je tvar koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kave, zrna kakaa i listova čaja, ali se također dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina gljiva u prahu obično se kombinira s jednakom količinom mljevenih zrna kave. Budući da prah od gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u usporedbi s običnom kavom, piše Ordinacija.hr.

Potencijalni zdravstveni benefiti

Ovakvi proizvodi još uvijek su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno postoje li pozitivni ili negativni zdravstveni učinci miješanja gljiva i zrna kave. Sigurno je reći da, iako ljekovite gljive i kava sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o prednostima kave od gljiva.

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se provjerili ti učinci na zdravlje.

Koji su nedostaci?

Iako je kava s gljivama možda uzbudljiva stvar koju biste željeli probati, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim učincima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kava s gljivama je skupa. Često košta dvostruko veću cijenu od uobičajene kave, prenosi healthline.com.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvijek poželjno razgovarati sa svojim liječnikom, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate već neke zdravstvene probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close