Neodoljivo

Karpati - kombinacija princes krafni, kremšnita i ledenog vjetra

Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji...
Lifestyle / Hrana | 23. 11. 2020. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Sweety and Spicy / Karpati 

Karpati ili Karpatka kolač je koji podrijetlo vuče iz Poljske. Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji...

Da netko pita kako opisati Karpatku, reko bi se kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra, piše missgastro.

Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj). 

Sastojci za kore:

2 dl vode

prstohvat soli

125 g maslaca

2 dl brašna

5 jaja

Postupak za kore:

Stavite vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodajte brašno i stalno miješajte da se ne stvore grudice.  Kad se tijesto ohladi dodajte jedno po jedno jaje.

Tijesto podijelite na dva dijela, uzmite papir za pečenje i stavite ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmažite tanko jednu polovinu tijesta.

Koru pecite na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završite prvu koru isto napravite i drugu koru. Po drugoj kori posipajte listiće badema.

Kopirati
Drag cursor here to close