Nestlé Zdravo!

Kakve su prehrambene navike đaka u BiH i koliko su aktivni?

Želja za ''savršenim“ tjelesnim izgledom sveprisutnija je kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% ispitanika istaknulo da nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% ispitanika navelo je da je trenutno na dijeti
Lifestyle / Hrana | 09. 06. 2020. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puzanje, hodanje, igranje… to su samo neki od instinktivnih načina da djeca, već od samog rođenja, budu fizički aktivna. Istraživanja pokazuju da aktivnije bebe imaju bolju koordinaciju, koncentraciju i pamćenje tijekom odrastanja.

No, prvim odlascima u vrtić ili školu, nivo njihove fizičke aktivnosti se smanjuje. Zato je važno djeci približiti značaj vođenja aktivnog života.

S ciljem pružanja podrške roditeljima upravo na ovom polju, Nestlé već 9 godina u BiH provodi projekt Zdravo!, koji za cilj ima doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Ovaj projekt sprovodi se u suradnji s Atletskim Savezom BiH i najznačajniji je ove vrste u našoj zemlji, a u njegovom okviru se implementira i istraživanje o znanju, stavovima i navikama bh. učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.   

''Svake godine smo svjedoci pomaka u znanju đaka, ali i dalje ima prostora za napredak, što dokazuju i rezultati prvog vala ovogodišnjeg istraživanja. Zato je važan kontinuitet edukacije i poticanja fizičke aktivnosti. Drago mi je što je i BiH dio globalne Nestlé inicijative koja podsjeća da ne moraju sva djeca biti vrhunske sportiste, ali je ključno da na vrijeme prepoznaju važnost pravilne ishrane i sporta.“ izjavio je ovim povodom Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Foto: PR / Kakve su prehrambene navike đaka u BiH i koliko su aktivni? 

Profesor Kovačević dio je tima stručnjaka iz Udruženja ''Sport i zdravlje'' koji su ovo istraživanje proveli s učenicima sedmih razreda iz škola diljem BiH.

Rezultati su pokazali da svega 20,5% ispitanika tijekom dana konzumira preporučenih pet obroka. S druge strane, tješe podaci da 59,9% ispitanika povrće konzumira barem jednom dnevno, dok 54,8% ispitanika jede voće dva ili više puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo i da je želja za ''savršenim“ tjelesnim izgledom sveprisutnija kod mlađih generacija. Tako je čak 22,2% ispitanika istaknulo da nije zadovoljno svojom težinom, a kao rezultat 14,9% ispitanika navelo je da je trenutno na dijeti, što je najviša stopa u posljednje tri godine.

''Nestlé Zdravo! već devetu godinu učenike educira o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti s dobrim zdravljem, potom ih okupljajući u Nestlé školskoj atletskoj ligi Bosne i Hercegovine, zajedno s njihovim vršnjacima. Na ovaj način oni istovremeno uče i primjenjuju naučeno. Upravo je to jedan od ciljeva Zdravo! projekta – inspirirati i potpomoći djecu da žive zdravim životom, time dugoročno doprinoseći zdravijoj budućnosti'', rekla je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Nestlé Zdravo! dio je globalne inicijative za zdraviju djecu, koju kompanija provodi u cijelom svijetu, a koja je samo u 2019. godini obuhvatila 27,2 milliona djece. U BiH se ovaj projekt implementira već 9 godina, a u edukaciju djece do sada je uloženo više od 200.000 eura.

Važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pored programa edukacije učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, koji se svake godine implementira kao dio ovog projekta, Nestlé edukaciju najmlađih generacija nastavlja i kroz druge aktivnosti.

Tako su stručnjaci ove kompanije kreirali i zabavne materijale koji roditeljima omogućavaju da s djecom kroz igru uče neke od temeljnih pravila uravnotežene prehrane. Materijali su svim zainteresiranim roditeljima dostupni na Nestlé stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close